Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Bröstcancer

Självundersökning av brösten är viktigt för att upptäcka snabbväxande cancer

Kvinnor mellan 40 och 74 år kallas rutinmässigt vartannat år till mammografi för att man i så tidigt stadium som möjligt ska upptäcka bröstcancer. Men att regelbundet själv undersöka brösten är också viktigt, det menar Bröstcancerförbundets förbundsordförande Susanne Dieroff Hay. 


Publicerad den: 2022-11-02
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Annons

Bröstcancer kan upptäckas genom att man känner en knöl eller förändringar i bröstet. Men det är inte alltid man känner en cancertumör och majoriteten av bröstcancerfallen upptäcks i samband med screening. I Sveriges kallas alla kvinnor mellan 40–74 år till mammografi. 

– Kanske runt 70 procent upptäcks via screeningen, resten söker till vården efter att ha känt någonting, säger Antonios Valachis, onkolog och docent vid Örebro Universitetssjukhus samt representant för vårdprogramgruppen för bröstcancer.

”Vi tycker självundersökning är jätteviktig”

Det viktigaste man kan göra för att upptäcka bröstcancer i ett tidigare stadium är att gå på sin mammografi. Samtidigt har självundersökning av brösten också en mycket viktigt funktion, menar Susanne Dieroff Hay som är förbundsordförande på Bröstcancerförbundet.

– Det är lång tid mellan mammografiundersökningarna om man får en aggressiv bröstcancer som växer snabbt. Sedan är det också så att mammografin inte upptäcker alla tumörer i ett bröst, och kan man känna förändringar själv så kan man även genom det få en tidigare upptäckt än när mammografin upptäcker det. Vi tycker självundersökning är jätteviktig, säger hon. 

Annons
Annons

Webbinarium om bröstcancer och vårdprogrammet

Klippet här ovan är från ett webbinarium som handlade om bröstcancer och nationella vårprogrammet. Du kan se hela klippet här!

Paneldeltagare:

  • Antonios Valachis, onkolog och docent, Örebro Universitetssjukhus samt representant för vårdprogramgruppen för bröstcancer
  • Susanne Dieroff Hay, förbundsordförande på Bröstcancerförbundet
  • Mats Halldin, moderator, läkare och medicinsk chef på Netdoktor.

Webbinariet anordnades av Netdoktor med stöd av:

med stod av giliad seagen NY kopiera2

Läs mer om bröstcancer, mammografi och screening:

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons