Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Därför blir man inte kallad på mammografi efter 74 år

Alla regioner ska erbjuda avgiftsfri screening för bröstcancer, så kallad mammografi, till kvinnor mellan 40–74 år. Kvinnor får regelbundet en kallelse och uppmanas att gå på sin screening, men varför tar det stopp vid 74 år?


Publicerad den: 2023-03-24

Mammografi över 74 år
Annons

Många kvinnor undrar varför de plötsligt slutar få en kallelse när de under lång tid fått höra hur viktigt det är att gå på mammografi. Bröstcancerförbundet ställer sig frågande till varför man inte höjer åldern på screeningprogrammet och arbetar aktivt för att höja åldern. 

– Vi har många som antingen närmar sig eller är över 74 år som skriver till oss och är upprörda över att screeningen slutar. De tycker att man inte har respekt för äldres behov, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande för Bröstcancerförbundet. 

Flera som hör av sig till Bröstcancerförbundet berättar att de inte får gehör när de vänder sig till primärvården och känner sig oroliga. 

Annons
Annons
 

Inget land med screeningprogram för bröstcancer över 74 år

Det finns idag inget land i världen som har ett nationellt screeningprogram för bröstcancer som inkluderar kvinnor över 74 år. Bröstscreening rekommenderas inte efter 74 år eftersom det i nuläget inte finns visade positiva effekter som väger över de negativa. 

Screening i den åldern riskerar att ge ökad oro, överdiagnostik och därmed överbehandling med försämrad livskvalitet som följd. Det man också kan se är att effekten i screeningen inte är så stor mellan 70–74 år. Joakim Ramos, överläkare och ordförande i Nationella Arbetsgruppen för Mammografi, NAM, säger att något som också är viktigt att känna till är att screeningprogrammet riktar sig till gruppen, inte till den enskilda individen. 

– Syftet med screeningen är egentligen inte att man ska hitta cancer, som många tror. Syftet är att man ska minska dödligheten i cancer. Man ska hitta cancer så tidigt så att man kan göra någonting åt det – så att den inte tar livet av kvinnan som den bor hos, säger han. 

Screeningprogrammet bestäms och regleras av Socialstyrelsen. Den svenska mammografiscreeningen mellan 40–74 år står sig väl, med ett brett intervall, i ett internationellt perspektiv. Det är Sverige tillsammans med ett par andra länder som går efter den åldersgruppen, medan EU:s rekommendationer gäller mellan 50–69 år. Det är också 50–69 år som de flesta andra länder går efter. 

Annons
Annons

”Vi är verkligen inte fiender till kvinnor”

– Jag kan förstå att det här är svårt. Vi säger hela tiden “gå på screeningen, det är jätteviktigt, man har större chans att vinna över sin bröstcancer” och sedan plötsligt så får man ingen kallelse. Det är väldigt svårt att förklara varför det är så och många tycker det är orättvist, men det finns flera goda anledningar, säger Joakim Ramos.  

– Vi som jobbar med det här vill verkligen inte vara fiender till kvinnor som vill ha en åldershöjning. När vi stretar emot är det av flera anledningar: för det första vill vi inte skada människor med oro, överbehandling och försämrad livskvalitet, för det andra finns det inga resurser vare sig ekonomiskt eller personalmässigt. Idag finns det knappt personal så vi klarar av vårt uppdrag som det är. Ska man lägga till ett uppdrag, även om vi skulle få mer pengar, så kommer vi inte hitta personal, fortsätter han. 

Han beskriver hur screeningen i Sverige skulle haverera om man skulle börja ta in alla kvinnor som är äldre än 74 år. Enheterna har gått från att anställa röntgensjuksköterskor, till att anställa allmänsjuksköterskor med specialistutbildning och slutligen till att anställda undersköterskor med specialistutbildning för att utföra screening. Detta på grund av personalbrist. Susanne Dieroff Hay säger att hon förstår och respekterar att det är resursbrist och att man måste prioritera, men önskar att man ändå kan höja åldern för kvinnor i riskgrupp. 

– Absolut förstår jag att man i dagsläget med resursbrist inte har möjlighet att screena alla kvinnor efter 74 år, men kvinnor måste åtminstone har rätt till mammografi om de har en högre riskprofil, som de som tidigare haft bröstcancer, säger hon. 

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

”Utan giltiga skäl blir undersökningen olaglig”

Det finns även ett juridiskt perspektiv att ta hänsyn till. Eftersom mammografi är en röntgenundersökning går undersökningen under strålskyddslagen. Lagen säger att det är förbjudet att genomföra en röntgen som inte är berättigad. Är man över 74 år är det oftast vårdcentralen som bedömer om det finns behov av en röntgenundersökning. I detta fall handlar det om vilka symtom man har – då är ålder inte ett giltigt skäl för röntgen. 

– Åldersgränserna för bröstcancerscreeningen är satta efter evidens om nytta med undersökningen – alltså inom vilka åldrar man på gruppnivå kan se minskad dödlighet i bröstcancer. Utanför detta åldersintervall ska mammografi betraktas som vilken röntgenundersökning som helst. Man kan till exempel inte få en röntgen av höger knä bara för att man vill det. Utan giltiga skäl blir undersökningen olaglig, förklarar Joakim Ramos. 

– Vi som jobbar med det här brinner för de här frågeställningarna, vi brinner för den här patientgruppen och vi lägger ner vår själ i det här. Vi säger inte nej för att vara taskiga, utan för att vi har goda skäl och vi har en lagstiftning som säger absolut nej. Kommer det ny evidens som visar på annat så kommer Socialstyrelsen ändra rekommendationerna, säger han.  

Bröstcancerförbundet ser positivt på fortsatta utredningar för både patientnyttan och den samhällsekonomiska nyttan av att höja åldern på screeningprogrammet. Som förbund finns de som stöd för oroliga medlemmar över 74 år och uppmanar kvinnor att undersöka brösten själva. 

– Vi kan bara hänsvisa till självundersökning och att vi försöka jobba så mycket vi kan för att det ska kunna bli en lösning, säger Dieroff Hay.  

Snabbväxande cancer vanligare bland yngre

Kvinnor som regelbundet går på sin screening fram till 74 år har minskad dödlighet även senare. Ramos förklarar att de som dör i bröstcancer när de är 80 år har oftast fått cancern före de fyllde 75 år. Snabbväxande bröstcancertumörer är inte så vanliga vid högre ålder, utan drabbar oftast yngre. Har man däremot symtom ska man kontakta vården, bli undersökt och få behandling oavsett ålder. 

Enligt vårdprogrammet för bröstcancer, av Regionala Cancercentrum i Samverkan, RCC,  är en viktig förklaring till den lägre överlevnaden bland äldre kvinnor att deras tumörer diagnostiseras senare än hos yngre kvinnor. Andra förklaringar är att äldre inte undersöker sina bröst lika ofta, att många inte känner till att bröstcancer även är vanligt i högre ålder och att en del anser sig vara för gamla för behandling och väntar med att söka vård för sina symtom. 

– En sak som är jätteviktig är att faktiskt gå på sin screening när man blir kallad före 75 år. Det handlar om att skörda cancrar fram till man inte kallas till bröstcancerscreeningen längre. Den effekt man får de där sista 10 åren som man går på screening följer med ända fram till man är över 80 år, avslutar Ramos.  

    Källor

  • RCC - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/brostcancer/vardprogram/brostcancerbehandling-av-aldre/#chapter-17-1-Bakgrund
  • Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/ny-oversyn-av-screeningprogram-klar/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Eva 2023-03-27 18:14 (13 månader sen)

    Är i dag 70 år och har gått på regelbunden mammografi vid kallelse och har bröstcancer i släkten. Min mor fick diagnosen sedan hon fyllt 85 äå. Både jag och en några år äldre syster känner stor oro vad som händer när mammografin försvinner,
    . Min mors bröstcancer upptäcktes när hon sökte för något annat . Då såg undersökande läkare det på huden och blev misstänksam och mor skickades på mammografi och sedan gick det fort

  • Avatar Anonym 2023-03-27 17:50 (13 månader sen)

    Hej! Anser att kvinnor med diagnosticerade täta bröst som tidigare opererats för i min vänkrets ”fukta skall få en möjlighet tidigare diagnosticerats för ductalcancer om blivit friskförklarade efter strålbehandling borde kunna få fortsätta några år till. Forskning visar klart att dessa kvinnor ligger i en riskgrupp!

    Mvh
    Anders

  • Avatar Eivor 2023-03-27 16:27 (13 månader sen)

    Innan jag skulle avsluta mina 5år behandling av bröstcancer fick jag veta att "dom" hade glömt att kalla mig för mammografi för året 2019 och 2021, man blir ju kallad varje år och dessa 2år glömdes bort att skicka mig en kallelse vilket jag vart helt upprörd över men dom hade ingen förklaring. fick min sista 2022 efter påtryckning till onkologen sen ringde jag Bröstcenter och fick tid. Jag tycker att som cancerpatient så bör man få gå för att vara försäkrad att inget uppstår. Pengar måste tillsättas då det finns pengar till helt otroligt hutlösa saker men till vård, ack vilken besvikelse.

  • Avatar Agneta 2023-03-27 13:46 (13 månader sen)

    Urdåligt att man slutar med cellprovtagning och mammografi ! När det gäller yngre finns pengar till vaccination mot sexuellt överförda sjukdomar som går att undvika!Vi äldre borde få gratis vaccination mot bältros ! Nej,samhället vill att vi dör tidigare !


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.