Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

5 myter om nattkissning hos barn

Sängvätning, nattkissning eller enures – ja, namnen är många och likaså myterna kring sängvätande barn. Dags att krossa dessa en gång för alla. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-31 Uppdaterad den: 2019-09-16

Flicka sover-sängvätning-enures
Annons

1. Går över av sig självt

För de flesta barn försvinner sängvätningsproblemen så småningom. Enures är ett ganska vanligt problem hos barn, men förekomsten avtar med stigande ålder.  Men om barnet har sängvätningsproblem i skolåldern kan det i högre grad bli ett socialt problem som kan bli psykisk påfrestande för barnet. Barn som är 6 år eller äldre och upplever att sängvätningen är ett problem rekommenderas därför behandling. 

2. Enures orsakas av psykologiska faktorer

Den gamla uppfattningen om att enures primärt är en psykiatrisk åkomma stämmer inte. Nattväta har i regel rent kroppsliga , ofta ärftliga, orsaker. Nattvätan kan däremot i sig orsaka psykiska problem för barnet, som till exempel dåligt självförtroende.  

 

Annons
Annons

 3. Drabbar bara små barn

Visst är det främst små barn som lider av enures. Men det är inte bara små barn som har enures. Problemen kan i vissa fall kvarstå upp i tonåren. En obehandlad enures kan leda till psykologiska problem, inte minst då många barn kan uppleva det som både generande och besvärligt. Risken för att barnet skäms och får sämre självförtroende blir större ju äldre barnet är.

 4. Att skuldbelägga hjälper

Nej, de flesta barn är ändå från början ledsna över att de kissar i sängen. Så att skuldbelägga är ingen bra idé. Det kan snarare förvärra problemen. Gör inte sängvätningen till ett stort problem i familjen och lägg ingen skam över beteendet.  Det är bra om familjen istället kan stödja barnet och vara positiva samt berätta för barnet att det finns många andra som har det likadant.

 5. Kan förklaras genom hur barnet äter

Nej, huruvida man äter eller dricker innan läggdags är ingen förklaring till enures. Faktum är att man sällan hittar någon annan orsak till sängvätning än att det är ärftligt. Man menar dock att en del av dessa barn sover mycket djupt och därför inte känner när blåsan är spänd. Andra faktorer är överaktiv blåsa eller att barnet producerar för mycket urin på natten. 


Är du vuxen och vaknar en eller flera gånger på natten för att kissa?

Nokturi, det vill säga när man vaknar en eller flera gånger på natten för att kissa, är ett underdiagnostiserat problem som många lider av i tysthet – samtidigt är nokturi en av de vanligaste orsakerna till störd nattsömn. Genom att ta del av kunskapstestet är du dig mer om nokturi och dess behandling samt vad du själv kan göra för att lindra besvären.

Annons
Annons

Gå till test och utbildningen här: Har du nokturi?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-07-13 20:58 (5 år sen)

    Sorry! Såg att det gällde myter!!

  • Avatar Tidigare användare 2019-07-13 20:58 (5 år sen)

    Ska inte rubriken på ovanstående nr 4 vara ” Att skuldbelägga hjälper INTE”?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.