Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Barn

Kräkningar hos spädbarn

Nästan alla spädbarn kräks då och då. Det gäller både för barn som ammas och de som får modersmjölksersättning. Ofta beror det på att barnet har fått i sig för mycket och därmed kräks upp överskottet.


Uppdaterad den: 2016-01-18

Kräkningar hos spädbarn
Annons

När barn blir sjuka stannar magaktiviteten upp. Magsäcken tömmer sig inte så fort som vanligt, och det medför att maten kommer upp igen. Det ska överhuvudtaget inte så mycket till för att barnet ska kräkas.

När kräks spädbarn?

Det kan finnas många olika skäl till att ett barn kräks:

  • Under maginfluensa kräks barnet och får ofta även diarré.
  • Om ditt barn får öroninflammation, luftvägsinfektion, urinvägsinfektion eller blindtarmsinflammation och feber, kräks det också ofta.
  • Om det rör sig om större barn som kräks är det en god idé att sluta ge dem mjölk eller mjölkprodukter under några dagar. 
  • Om äldre barn kräks kan det även vara ett tecken på psykisk belastning, stress, problem i skolan eller hemma. Om det fortsätter, bör du rådgöra med en läkare. Kanske det kan vara en hjälp till att lösa konflikten eller i alla fall avslöja orsaken. 
  • Om ditt nyfödda barn plötsligt börjar få explosiva uppkastningar vid 3-5 veckors ålder är det antagligen på grund att magsäcken är för trång där den går över i tarmen. Om barnet inte mår bra och går ner i vikt på grund av all mjölk som det kräks upp efter varje måltid, är en operation den enda lösningen - och då blir barnet helt friskt.
  • Om uppkastningar kommer samtidigt med diarré förlorar barnet vätska. Detta är inte märkbart förrän efter ett par dagar, men förbättras inte barnets tillstånd bör en läkare kontaktas.
  • Som nämnts tidigare, så kräks nästan alla spädbarn då och då. Om du ammar barnet eller ger det modersmjölkersättning kan du fortsätta med det, men ge barnet fler måltider än du brukar och mindre portioner åt gången.
Annons
Annons

Vätskeersättning

Du kan behöva ge någon form av vätskeersättning om barnet förlorar mycket vätska genom upprepade kräkningar. Vätskeersättning är en speciell salt- och sockerlösning som finns att köpa på apotek. Det är bra att alltid ha en förpackning vätskeersättning hemma.

Om du inte har tillgång till affär eller apotek där du kan köpa vätskeersättning, kan du behöva blanda den själv. Det är viktigt att inte ta för mycket salt och att använda vanligt salt, inte örtsalt. Det är mycket viktigt att doseringen blir rätt. Använd exakta mått, inte vanliga skedar. Smaka på lösningen innan barnet får den. Du ska bara ana saltsmaken, det ska smaka som tårar. För barn under ett år är det säkrast att ge vätskeersättning från affär eller apotek, för att doseringen inte ska bli fel.

Recept på egen vätskeersättning: 1 liter vatten, 6 teskedar strösocker (1 tesked = 5 milliliter) samt ½ tesked salt (½ tesked = 2,5 milliliter). Koka upp vätskan och låt den svalna. Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.
Barnet bör dricka ofta och lite i taget. Mata till exempel med en tesked. Ett knep för att få i barnet lite vätska i taget är också att använda en särskild plastspruta som brukar användas för att ge medicin. Med den kan du spruta in lite i taget. Du sprutar in vätskan vid barnets kind, så att barnet inte får kväljningar och kräks. Sprutor i olika storlekar finns på apotek.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.