Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Allergi

Oralt allergisyndrom

Personer som är allergiska mot pollen kan få symtom som liknar födoämnesallergi.


Uppdaterad den: 2019-07-01
Sakkunnig: Remy Waardenburg, Specialistläkare i allmänmedicin, Bonnier Healthcare

Annons

Vad är oralt allergisyndrom?

Vid allergier har kroppen utvecklat en överkänslighet mot ämnen som leder till symtom, vilket beror på en överaktivitet i immunsystemet. Ibland har immunsystemet svårt att hålla isär de olika ämnen som omger oss, vilket kan leda till korsallergi. Det innebär att man reagerar mot andra ämnen än man från början var allergisk mot. Detta beror på att de olika ämnena innehåller proteiner (allergener) som är mycket lika varandra. 

En mycket vanlig form av korsallergi är det orala allergisyndromet som gör att man reagerar på vissa födoämnen vid allergener som finns i luften från växtriket, pollen. Upp till 90 % av alla personer med björkpollenallergi har det orala allergisyndromet, som kan ge lindriga symtom från läppar, mun och svalg. Det är mycket ovanligt med allvarligare symtom, men det kan uppträda vid ett stort intag av födoämnen som ger en korsallergi. Anledningen till att en korsreaktion vid pollenallergi inte brukar ge allvarliga symtom anses vara att det allergiframkallande ämnet är förhållandevis instabilt och bryts ned av enzymer i mag-tarmkanalen, samt i samband med upphettning. Den som lider en äkta födoämnesallergi kan däremot drabbas av svårare symtom.

Om det är oklart om det handlar om oralt allergisyndrom eller en äkta födoämnesallergi kan blodprover ofta ge klarhet i om vilken typ av allergi det handlar. Ur riskperspektiv är det också viktigt att veta hur en allergisk person tidigare har reagerat på olika födoämnen. Är man osäker kan man be husläkaren att ta ställning till provtagning och eventuellt vidare utredning.

Vanliga korsallergier vid oralt allergisyndrom
Typ av allergener Födoämnen som kan utlösa symtom
Björkpollen  Äpple, päron, fikon, druvor, stenfrukter (persika, nektarin, körsbär, plommon, aprikos, mandel, mango), rå potatis, rå morot, hasselnöt, paranöt, valnöt, jordnöt, pistage, selleri, kiwi, sojabönor
Gråbo  Selleri, purjolök, lök, vitlök, morot, kryddor (persilja, basilika, oregano, koriander, anis, kummin), fänkål, melon, paprika, solroskärnor, honung, kamomill, dill 
Timotej (gräs)  Spannmål (vete, korn, havre, råg), baljväxter (bönor, ärtor, linser), jordnötter, melon, tomat, apelsin
Malörtsambrosia Banan, melon, gurka, kiwi
Annons
Annons

Andra korsallergier

Det finns andra ämnen som har en liknande struktur och som kan leda till korsallergier. Så kan latexallergi leda till symtom vid intag av banan, papaya, avokado, stenfrukter (se björkpollen), jordnötter, kastanj. Andra exempel är en korsallergi mellan valnötter och pekannötter, mellan cashewnötter, pistaschnötter och citrusfrukter och mellan komjölk och getmjölk.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons