
Välj rätt krukväxter vid allergi
Många krukväxter är bra på att rena inomhusluften. Men är du allergiker bör du vara försiktig med vilka du väljer.
Astma- och allergiförbundet har listat de värsta allergibovarna: björkris, syrén, hyacint och prästkragearter. En tumregel är att undvika blommande och starkt doftande växter. 
Trygghet i en klocka
BellPal är klockan med ett mobilt trygghetslarm som automatiskt meddelar nära och kära om användaren ramlar eller något oplanerat händer. Svensk innovation förpackad i en helt vanlig klocka.
- Är du pollenallergiker kan du reagera på mindre mängder pollen och även på starka dofter, kommenterar Gunnar Johansson, professor och överläkare på Klinisk Immunologi, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
På sjukhusen tillåter man ju inte längre vissa starkt doftande blommor, exempelvis hyacint. Liljekonvalj och mimosa är andra starkt doftande blommor, i viss mån även exempelvis nejlikor.
Pelargon, krysantemum och rosengeranium kan ge andningsbesvär, vilket kan tyckas märkligt eftersom rosengeranium också kallas dr Westerlunds hälsoblomma - det låter ju hälsosamt värre. Olika primulaarter, alltså fönstervivan med släktingar, kan också ge alltifrån eksem till astmasymptom.
Damma inte av fikusen
Benjaminfikusen kan ge allergiska reaktioner hos vissa människor. Allergenerna i växtsaften binds till det damm som fastnar på bladen.
- Dammet blir impregnerat med sav, och allergenet sprids sedan lätt ut i luften. Det är därför mer lämpligt att duscha eller torka av fikusens blad än att damma eller ruska av växten, säger Gunnar Johansson.
Den som får besvär av mikroorganismer och mögel i jorden kan prova att plantera om i frisk jord. Om detta inte hjälper kan leca-kulor med så kallad hydrokultur (vatten och näring) användas.
Växter renar luften
Alla krukväxter tillför syre och balanserar luftens fuktighet. Det är både blad och rötter som suger i sig de skadliga gaserna. Ju fler växter du har, desto större blir effekten!
Ett krav är dock att växternas blad dammas, duschas eller torkas av regelbundet - annars får bladen svårt att suga upp något alls.
Slukar gift
Farliga ämnen som formaldehyd, bensen, trikloretylen och radon kan finnas i inomhusluften, de kommer bland annat från moderna byggnadsmaterial och möbler. Ormbunkar och Areca-palm är bra på att suga upp flera av dessa ämnen. Formaldehyd, som avges av bland annat spånskiveplattor i till exempel bokhyllor, sugs effektivt upp av ampellilja och fredskalla. Bäst på att absorbera bensengaser är murgröna, men olika arter av dracena, svärmors tunga (bajonettlilja) och bergspalm är inte långt sämre.
Fredskalla, krysantemum och gerbera absorberar båda dessa skadliga gaser och slukar dessutom trikloretylen. Av "luftrenarna" har dracena, krysantemum och gerbera visat sig kunna vålla problem för vissa allergiker.
Obs! Vissa av luftrenarna, till exempel fredskalla och svärmors tunga, är giftiga och bör inte stå inom räckhåll för små barn.
-
Allergi mot kvalster
Kvalster är en stor grupp av spindeldjur. Vid allergi mot kvalster kan exponering för damm kvalster orsaka symtom från luftvägar och hud. Husdammskvalster är viktigast när det gäller allergi i den allmänna befolkningen. De förekommer i nästan hela världen, särskilt rikl...
-
Allergisk mot pollen? Du behöver inte lida i onödan
Idag finns det bra hjälp att få om man har pollenallergi, ändå går många helt eller delvis obehandlade. En förklaring kan vara att man behandlar sig själv under för kort period eller att man inte vet att det finns allergivaccin att få när inte de receptfria alternativen hjälper. ”90 till 95 procent blir bättre eller nästan helt bra av allergen immunterapi”, säger Lars Gottberg, överläkare i allergologi vid Södersjukhuset.
3 Kommentarer -
Barn och födoämnesallergier
Barn som haft födoämnesallergi som små, framför allt de som reagerat mot flera olika födoämnen, har större risk att utveckla överkänslighetssymtom från luftvägarna i äldre ålder.
-
Celiaki (Glutenintolerans)
Gluten finns i mat med vete, korn och råg. Minst en av hundra svenskar tål inte gluten - och de blir allt fler.
-
Laktosintolerans (mjölksockerintolerans)
Huvuddelen av jordens vuxna befolkning kan inte dricka mjölk på grund av oförmåga att bryta ner laktos/mjölksockret i mag- och tarmkanalen. Dock inte här i norden även om allt fler byter ut sina vanliga mjölkprodukter mot havre-, ris- eller sojaalternativ.
-
Allergi och annan överkänslighet
Överkänslighet är en övergripande term som innefattar såväl allergisk som icke-allergisk överkänslighet. Orsakas överkänsligheten av en immunologisk reaktion (där immunförsvaret är iblandat) kallas den allergisk – övriga benämns icke-allergisk överkänslighet.
-
Pollenbiologens bästa tips
Besvärades du mycket av björkpollen i fjol? Då kan du trösta dig med att det troligen blir lite lugnare i år. Det säger biologen Agneta Ekebom som gör pollenprognoser.
1 Kommentarer -
Nässelutslagen fick Lina att klia sönder sin kropp
Klådan kom från ingenstans. Lina Griph hade precis dragit sängtäcket om sig när det började att klia intensivt på ena handen. ”På vårdcentralen sa man att det var eksem, men jag visste att det här var något annat”, säger hon.
4 Kommentarer