Fakta | Matallergi

Köttallergi


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är köttallergi?

Köttallergi är en allergisk reaktion som uppstår efter att man har ätit rött kött. Till skillnad från övriga allergiska reaktioner mot födoämnen uppstår reaktionen inte i direkt anslutning till intaget, utan två till sex timmar efteråt, vilket ibland blir under natten. Till rött kött räknas nötkreatur, lamm, gris och vilda däggdjur (till exempel ren, älg och hjort). Vissa personer med köttallergi reagerar också på mjölkprodukter och godis som innehåller gelatin, men det är ovanligt. Fågel och fisk går bra att äta eftersom dessa djur inte innehåller kolhydraten galaktos-alfa-1,3-galaktos (α-Gal), som är det ämne som framkallar köttallergi.

Orsak

Vid köttallergi reagerar kroppen mot kolhydraten α-Gal. α-Gal finns hos nötkreatur, lamm, får, gris och vilda däggdjur, men inte hos människa. En del människor bildar antikroppar, så kallade IgE-antikroppar, mot α-Gal och dessa IgE-antikroppar kan orsaka allergisk reaktion vid intag av rött kött. Inte alla som har förhöjda IgE-antikroppar mot α-Gal har dock köttallergi. För vissa krävs också bidragande faktorer för att en allergisk reaktion ska starta. Sådana bidragande faktorer kan vara fysisk ansträngning och/eller intag alkohol eller vanliga smärtstillande läkemedel, såsom exempelvis ibuprofen eller naproxen (så kallade NSAID). Därför kan man vara köttallergiker även utan att få en allergisk reaktion varje gång man äter rött kött.

Mellan 2009 och 2016 diagnostiserades ett par hundra fall av köttallergi i Sverige.

Annons
Annons

Fästingar och köttallergi

Köttallergi är vanligare i geografiska områden som är rika på fästingar. Hos fästingar (Ixodes ricinus) har man hittat α-Gal i mag-tarmkanalen. Efter exponering för α-Gal genom fästingbett, kan människan börja bilda IgE mot α-Gal och utveckla köttallergi. Vid köttallergi kan den drabbade ofta berätta att denne har haft ett fästingbett i anslutning till att köttallergin startade. 

Diagnos

Diagnosen ställs baserad på en sjukdomshistoria med allergiska reaktioner i form av nässelutslag (urtikaria), svullnad i ansikte/mun/hals (angioödem), magkramper, diarré och/eller allergisk chock (anafylaxi) med blodtrycksfall, andningssvårigheter och sänkt medvetande som uppträder upp till sex timmar efter intag av rött kött. För att säkerställa diagnosen tas blodprov för att mäta nivån i blodet av IgE-antikroppar mot α-Gal. Om man har förhöjda IgE-antikroppar mot α-Gal görs en mer noggrann utredning hos allergispecialist. 

Behandling

Behandlingen består i att utesluta rött kött ur kosten. Om man får en allergisk reaktion efter intag av rött kött ska man ta en antihistamintablett. Om man får svullnad i halsen eller en allergisk chock (se ovan) ska man söka akutsjukvård. Kortisonpreparatet betametason (tio tabletter som engångsdos upplösta i vatten) kan minska besvären med svullnad i mun/hals. Om man har haft en allvarlig reaktion vid köttallergi ska man alltid ha akutmediciner (adrenalinpenna), betametason- och antihistamintabletter till hands.

Annons
Annons

Prognos

Förlopp och prognos är oklara eftersom köttallergi är en diagnos som man upptäckt relativt nyligen och långtidsuppföljningar saknas därför. Sannolikt kvarstår allergin hela livet, men det är inte troligt att man utvecklar allergier mot andra födoämnen. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons