Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Pollenallergi

Skillnad mellan förkylning och pollenallergi

Känner du dig förkyld? Rinnande näsa, svullna ögon och en burkig känsla i huvudet? Var det samma sak förra året? Då kan det vara allergi.


Publicerad den: 2006-04-05 Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Det kan vara svårt att skilja mellan en vanlig förkylning och pollenallergi. För många är symtomen snarlika. Du kan till och med känna dig varm, nästan febrig, vid pollenallergi. Brukar du bli ”förkyld” varje vår eller sommar kan det alltså vara bra att testa om du är pollenallergiker.

Det finns skillnader som kan tyda på det ena eller det andra:

  • Vid pollenallergi är snuvan ofta lättflytande och en klar vätska. Näsan rinner. Vid förkylning blir snuvan ofta mer trög efter en tid.
  • Vid pollenallergi kan du få nysattacker med en mängd nysningar i rad. Vid förkylning nyser du ofta bara någon enstaka nysning i rad.
  • Om du får tydlig feber är det troligen en förkylning.
  • Förkylning går ofta över av sig själv inom någon vecka. Pollenallergi hänger för de flesta kvar i flera veckor och återkommer varje år.
  • Vid pollenallergi får många röda ögon som kliar och rinner.

Testa dig vid osäkerhet om pollenallergi 

Om du misstänker att du är allergisk men vill veta säkert kan du vända dig till en vårdcentral. Utifrån din beskrivning och ett enkelt så kallat pricktest kan läkaren ofta avgöra om du har allergi eller inte. Du får eventuellt en remiss till en allergispecialist för att göra allergitestet.

Annons
Annons

Läkemedel lindrar symtomen vid pollenallergi

Det finns en rad olika läkemedel mot pollenallergi – tabletter, spray och droppar. Många är receptfria. Apoteket kan hjälpa dig att välja.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons