Fakta | Matallergi

Biogena aminer

Biogena aminer är ämnen som kan bildas i matvaror. Vissa personer får symtom om de får i sig för stora mängder biogena aminer.

Uppdaterad den: 2019-06-28
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är biogena aminer?

Biogena aminer bildas när vissa aminosyror ombildas genom bakteriell nedbrytning. Biogena aminer finns främst i proteinrika livsmedel som har genomgått en mognadsprocess. Vissa personer kan inte bryta ned biogena aminer och kan då få symtom. Symtom uppstår oftast snabbt, inom 10-60 minuter efter att man ätit mat med biogena aminer. Vanliga symtom är ett diffust obehag, hudrodnad, nässelutslag, huvudvärk, hjärtklappning, svettningar och ibland även magknip och diarré. Symtomen varar i upp till 24 timmar. Svårare symtom förekommer också till exempel i form av andningsbesvär, suddig syn, svälld tunga och hals. Ibland krävs medicinsk behandling med så kallade antihistaminer och i vissa fall även sjukhusvård.

Pålägg

Lagrade ostar innehåller biogena aminer (till exempel histamin, tyramin). Mängden biogena aminer kan variera mellan olika sorters ostar och den beror även på lagringsförhållandena. Det är därför svårt att ge någon allmän rekommendation angående detta. Mjukostar utgör ingen risk när det gäller biogena aminer. Salami och skinka kan också innehålla biogena aminer.

Fisk

En del fiskarter, som tonfisk, makrill och sill, liksom skaldjur kan innehålla biogena aminer.

Annons
Annons

Alkoholhaltiga drycker

Olika typer av rödvin kan innehålla varierande mängder biogena aminer. Intag av alkohol kan för övrigt förstärka reaktioner på biogena aminer.

Hel- och halvfabrikat/färdigmat

Innehåll av biogena aminer uppges inte i innehållsdeklarationen. Vissa tillverkare har tagit fram listor som visar innehållet av biogena aminer i deras produkter.

Kostråd

Checklistor

Om födoämnesallergi och födoämnesintolerans


Annons
Annons
Annons