Fakta | Matallergi

Allergi eller intolerans mot biogena aminer


Uppdaterad den: 2012-12-07
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Biogena aminer bildas när vissa aminosyror ombildas genom bakteriell nedbrytning. Biogena aminer finns främst i proteinrika livsmedel som har genomgått en mognadsprocess.

Pålägg

Lagrade ostar innehåller biogena aminer (till exempel histamin, tyramin). Mängden biogena aminer kan variera mellan olika sorters ostar och den beror även på lagringsförhållandena. Det är därför svårt att ge någon allmän rekommendation angående detta. Mjukostar utgör ingen risk när det gäller biogena aminer.

Fisk

En del fiskarter, som tonfisk, makrill och sill, liksom skaldjur kan innehålla biogena aminer.

Annons
Annons

Alkoholhaltiga drycker

Olika typer av rödvin kan innehålla varierande mängder biogena aminer. Intag av alkohol kan för övrigt förstärka reaktioner på biogena aminer.

Hel- och halvfabrikat/färdigmat

Innehåll av biogena aminer uppges inte i innehållsdeklarationen. Vissa tillverkare har tagit fram listor som visar innehållet av biogena aminer i deras produkter.

Vill du veta mer?

Kostråd

  • Märkning av livsmedel/innehållsförteckning
  • Allergi mot komjölksprotein
  • Allergi eller intolerans mot frukt och bär
  • Allergi eller intolerans mot grönsaker och baljväxter
  • Allergi eller intolerans mot nötter, mandel och fröer
  • Allergi eller intolerans mot tillsatser
  • Allergi eller intolerans mot kryddor och aromämnen
  • Laktosintolerans
  • Glutenintolerans (celiaki) och veteallergi
  • Äggallergi och kost utan ägg
  • Allergi eller intolerans mot fisk
  • Allergi eller intolerans mot soja
  • Allergi eller intolerans mot biogena aminer (Livsmedelsverket)

Checklistor

  • Checklista för barn med födoämnesallergi/-intolerans
  • Checklista för vuxna med födoämnesallergi/-intolerans

Om födoämnesallergi och födoämnesintolerans

  • Födoämnesintolerans
  • Födoämnesintolerans (för vårdpersonal)

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu