Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Pollenallergi

Läsarfråga: Kan pollenallergi göra att man får ont i halsen?

Netdoktors läsare blev inbjudna att chatta om pollenallergi med Remy Waardenburg, specialist i allmänmedicin. Här nedan kan du läsa frågorna som kom in, och läkarens svar. 


Publicerad den: 2020-04-23

Remy chatt om pollenallergi
Annons

Mår otroligt dåligt under våren - kan det bero på pollen?

Läsarfråga:

Hej! Jag är vuxen och har under senaste åren mått otroligt dålig under våren trott jag är sjuk men inte varit det. Symtom är konstant nästäppa, torr i halsen och nysningar. Är också extremt trött under dessa perioder. Kan de vara pollen?

Remy Waardenburg svarar: 

Hej! Ja, det kan handla om pollenallergi, men i vanliga fall är klåda i näsa/ögon något som finns med bland symtomen. Jag har försökt att göra en tabell som förklarar hur man skiljer på tillstånden i vanliga fall:

Infektion:

  • Grön, gulaktigt snor

  • (Hög) Feber

Pollenallergi:

  • Klar vätska från näsan

  • Klåda i näsa/ögon

  • Andra tecken på allergi, såsom tidigare allergier, känd astma eller eksem i huden

Annons
Annons

Drabbas man hårdare av covid-19 som pollenallergiker?

Läsarfråga: 

Hej! Ökar pollenallergi risken för allvarlig sjukdom om man smittas av covid-19? Och kan halsont vara ett symtom vid pollenallergi? / Per

Remy Waardenburg svarar: 

Hej Per! Det har funnits studier om att vissa virusinfektioner kan bli allvarligare vid högre pollenhalter i luften. Ett sådant samband har man inte kunnat se vid SARS-CoV-2 som ger covid-19. 

Annons
Annons

Halsont kan vara ett symtom vid pollenallergi, men är ovanligare. Svullnaden i slemhinnan kan dock ge en svullnadskänsla och upprepade harklingar kan ge obehag från halsen. 

Kan pollenallergi ge symtom i halsen?

Läsarfråga: 

Kan pollenallergi i vuxen ålder ge sig till känna i form av att känna sig tjock i halsen? Symptomen kombineras ofta med täppt näsa nattetid samt svidande och rinnande ögon utomhus. Brukar börja på vårvintern och sedan avta längre fram. Blir aldrig till riktig förkylning. Loratadin tycks lindra besvären. / Annika

Remy Waardenburg svarar: 

Hej Annika! Pollenallergi kan leda till en svullen slemhinna och slemhinnorna finns också i svalget. I halsen finns många nervändar, vilket också bidrar till en känsla av att känna sig tjock i halsen. Jag tror dina besvär kan förklaras av pollenallergi. 

Vaccin mot pollenallergi?

Läsarfråga: 

Finns det inte något vaccin mot allergi?

Remy Waardenburg svarar: 

Hej! Nej, tyvärr finns det inte. Ett vaccin är egentligen ett ämne som gör att kroppen börjar skapa en fördelaktig immunreaktion. Något sådant finns inte för allergier, förutom att det möjligen kan vara bra att utsätta sig för vissa ämnen under tidig ålder. 

Det finns något som kallas för allergivaccination, men det är inte som ett vaccin mot influensa. Det kallas för medicinskt språk för allergen immunterapi. Med hjälp av upprepade, små doser försöker man minska immunförsvarets reaktion på det man är allergisk mot. Allergen immunterapi kan man få om man har jättemycket besvär och om annan behandling inte hjälper.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Klicka här för att se alla frågor och svar ifrån Remy kring pollen »  

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.