Gastrisk bypass – hur och vad man ska äta

Eftersom måltiderna blir mindre och upptaget av näring från tarmen minskas blir sammansättningen av kosten mycket viktig efter en gastrisk bypass-operation.

Uppdaterad den: 2012-10-29
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Gastrisk bypass innebär att storleken på magsäcken minskar drastiskt. Bara en liten ficka på toppen av magsäcken behålls, och denna kopplas ihop en bit längre ned på tunntarmen. Resten av magsäcken kopplas bort. På detta sätt blir den nya magsäcken mycket mindre och den rymmer mindre volym mat än förr. Mat som tidigare passerat genom magsäcken och tolvfingertarmen passerar nu bara förbi ("bypass") denna del av matsmätlningskanalen. 

Den första tiden efter operation måste kosten läggas om drastiskt. Man börjar med flytande kost och går över till mosad konsistens och vart efter kan man äta små mängder av olika typer av sund mat. 

Proteinrik mat

Efter den tidiga fasen med mjuk mat ska man gradvis gå över till en kost med proteinrik, mager fast föda. Eftersom det totala intaget av näring minskar finns det risk att proteinintaget blir otillräckligt. Man måste därför se till att kosten innehåller tillräckligt med protein varje dag, och fortsätta med att pröva ny sorts mat i kosten. Man får uppmärksamma om man tål den. Vissa personer tål inte svårsmält mat medan andra kan äta allt – det varierar alltså från person till person. Pröva en ny sorts mat genom att bara äta en liten mängd av den. Om man inte tål maten kan man vänta en månad och sen pröva igen. Storleken på portionerna efter operationen är individuell. Lunch- och middagsförslagen nedan är exempel på portioner som de flesta kan äta efter två till tre månader.

Annons
Annons

För att uppnå bästa möjliga resultat ska maten vara fettfattig men näringsrik. Det är nödvändigt för att uppnå maximal viktminskning.

Den första tiden efter ingreppet kan matsmältningssystemet vara känsligt för kryddad mat och mjölkprodukter. Det gäller även här att gradvis vänja magen vid sådan föda.

Exempel på måltider

Frukost: Först 1,5 dl lättmjölk. En skiva knäckebröd eller fullkornsbröd med lättmargarin och magert proteinrikt pålägg, alternativt gröt.

Annons
Annons

Mellanmål: Frukt.

Lunch: Först 1,5 dl lättmjölk. Lagad mat som består av kött/fisk/kyckling/ägg/keso, potatis/ris/pasta/fullkornsbröd, grönsaker/rotfrukter.

Mellanmål: Frukt.

Middag: Först 1,5 dl lättmjölk. Lagad mat som består av kött/fisk/kyckling/ägg/keso, potatis/ris/pasta/fullkornsbröd, grönsaker/rotfrukter.

Kvällsmat: Frukt eller mager mjölkprodukt. En skiva knäckebröd eller fullkornsbröd med lättmargarin och magert proteinrikt pålägg.

Dessutom: Minst 10 dl annan energifri dryck som till exempel vatten, kaffe, te, buljong.

Lunch- och middagsförslag

  • En halv fläskkotlett, en liten potatis (70 g) sås, två till tre kokta brysselkål.
  • En tredjedels djupfryst fiskgratäng med potatismos, 1 dl finrivna morötter.
  • En liten skiva kokt lax (50–70 g) med en liten potatis, 1/2 dl varm eller kall sås, 1 dl gröna ärtor.
  • En fullkornsbrödskiva med 1/2–3/4 dl keso, en tomat.
  • En fullkornsbrödskiva med makrill i tomatsås, 5 cm gurka.
  • 2–3 dl kycklingssallad eller annan typ av sallad, gärna med pasta eller ris, lättdressing.
  • 3/4 dl köttfärssås, antingen hemlagad eller färdiglagad 1 dl kokt pasta motsvarande 75 g okokt, 1 dl sommargrönsaker.
  • Ett färdigkryddat ugnstekt kycklinglår, 3/4 dl kokt couscous blandad med en tomat uppskuren i tärningar och färska kryddor, eventuellt med 1/2 dl örtsås från kyldisken.
  • 3/4 dl köttgryta, en liten potatis, 1 dl (75 g) kokta gröna bönor.
  • En bondomelett – ett ägg, en liten potatis, skinka, tomat, paprika, lök.
  • En skiva (50–75 g) blodpudding, 1 dl finriven vitkål blandad med en sked lingonsylt.
  • 2 dl soppa, en skiva bröd med mager ost och en grönsak – gurka, tomat, paprika.
  • En tredjedels till en halv burk ärtsoppa.
  • En tredjedels till en halv burk köttsoppa eller gulaschsoppa.
  • En liten hamburgare med sallad, tomat, lök och lättdressing.
  • 1 dl rotmos med en liten köttkorv (50–75 g) senap.
  • En kokt rödspättefilé, en liten kokt potatis, pepparrot, en tesked lättmargarin, 1 dl gröna ärtor.
  • 1 dl bruna bönor, en skiva stekt rökt fläskkött eller mager bacon.
  • 1 dl kokt pasta med 1 dl färdig pastasås, en tomat.
  • En skiva gravlax, en liten dillstuvad potatis, en tomat.
  • Fisk i folie – en liten torskfilé, kryddor, purjolök, tomat – kokt tillsammans med en liten potatis.

Allmänna kostråd

Små måltider:

  • Under de första veckorna och månaderna ska man äta många små måltider per dag och smådricka vätska långsamt hela dagen igenom – men inte till måltiderna.
  • Börja gärna med sex små måltider om dagen. Minska sen ner det till fyra måltider och till slut tre fasta måltider per dag.
  • Varje måltid bör bestå av en halv till en hel kopp med mat.
  • Ät inte mer än de rekommenderade mängderna och man ska sluta att äta innan mättnadskänslan kommer.

Vätskeintag:

  • Drick minst 1,5 liter osötad dryck per dag. Drycker med högre kaloriinnehåll kan ge så mycket kalorier att det förhindrar viktminskningen.
  • Dryck bör intas före den fasta födan. Att dricka efter att man har ätit kan leda till dumping eller kräkningar.
  • Om man tycker att det är svårt att smälta vanlig komjölk (en proteinkälla), byt till naturell yoghurt, alternativt laktosfri mjölk.
  • Begränsa intaget av alkohol.

Grönsaker:

  • Råa grönsaker kan införas vart efter.
  • Undvik grönsaker med svårsmälta fibrer, som sparris, konserverad svamp samt stora portioner rivna rotfrukter och vitkål den första tiden efter operationen. Därefter kan man äta dem i mindre portioner om man tuggar ordentligt.

Såser:

  • Ketchup och salladsdressingar kan användas med måtta, men välj "lättvarianter".
  • Mjölkbaserade såser, gräddsåser av mager grädde och såser av buljong kan användas med måtta.

Fett:

  • Fett ger dubbelt så mycket energi som proteiner och kolhydrater. Man måste begränsa mängden fett i kosten, både dolt fett och fett i form av bordsmargarin/smör och matlagningsfett. Animaliskt fett är mera mättat och är därför inte så hälsosamt och bör begränsas. Vegetabiliskt fett i mjuka margariner och oljor samt fiskfett som innehåller mer omättat fett, vilket är nyttigare, kan användas i begränsade mängder.
  • Välj mjölkprodukter med lågt fettinnehåll.
  • Välj magra köttsorter och skär bort synligt fett.
  • Välj köttpålägg med lågt fettinnehåll.
  • Undvik smör och hårda margariner.
  • Välj ett mjukt, vegetabiliskt lättmargarin på brödskivorna.
  • Använd olja eller flytande margarin till matlagning och bakning samt salladsdressing.
  • Ät fisk ofta, även fet fisk, minst ett par gånger i veckan.

Vitamintillskott:

  • På grund av det nedsatta upptaget av näring (malabsorptionen) som gastrisk bypass medför, måste man ta ett dagligt vitamin- och mineraltillskott i samråd med läkaren.

Mediciner:

  • Ta alla mediciner som läkaren ordinerar.
  • Försök att undvika kapslar eftersom dessa kan vara för stora.
  • Diskutera medicinanvändningen med din läkare innan man tar några läkemedel efter operationen.
  • Använd inte laxermedel av den typ som kallas volymökande. Om man behöver ta ett laxermedel bör man rådfråga din läkare.

Ät en varierad och hälsosam kost

Att äta sunt är ett brett begrepp men innebär i princip att äta balanserat, att äta tillräckligt för ens behov och att etablera varaktiga rutiner. Välj mat av hög kvalitet och variera den så att det inte uppstår någon brist på näringsämnen, vitaminer eller mineraler i kosten.

En rekommendation kan vara att äta tre huvudmåltider per dag: frukost, lunch och middag. Dessutom kan det vara klokt med ett litet mellanmål på förmiddagen och eftermiddagen, till exempel frukt, magra mejeriprodukter, knäckebröd eller fullkornsbröd. Undvik socker, använd eventuellt kalorifria sötningsmedel. Begränsa användningen av fett i kosten.

Variation av kosten rekommenderas. Man behöver många olika näringsämnen för att ha en god hälsa och det finns ingen mat som ensamt innehåller alla. Därför är olika sorters mat - inklusive frukt, grönsaker, fisk och fågel, mejeriprodukter - nödvändigt för en god hälsa, och alla sorters mat kan avnjutas som en del av en sund kost.

Ät regelbundet. Ta dig tid att stanna upp, slappna av och njuta av måltiderna. Schemalagda måltider säkerställer också att man inte missar några måltider, vilket skulle innebära att man går miste om näringsämnen som man inte kan kompensera för vid efterföljande måltider. 

Balans och måtta. Att balansera matintaget betyder att man får i sig tillräckligt, men inte för mycket av alla typer av näringsämnen. All sorts mat kan passa in i en sund livsstil bara man kommer ihåg att hålla måtta och balans. Begränsade mängder av all sorts mat kan hjälpa till att säkerställa ett kontrollerat energiintag och att man inte äter orimliga mängder av en viss typ av mat.

Balansera saltintaget. Salt finns naturligt i många typer av mat. De flesta påverkas inte av ett högt saltintag, men hos vissa personer kan det leda till förhöjt blodtryck. Salt finns framför allt i hel- och halvfabrikat.

Vill man veta mer?

  • Gastrisk bypass, animerad film
  • Livet efter gastrisk bypass
  • Matråd för de första dagarna efter gastrisk bypass-operation
  • Kontrollera din hälsa efter gastrisk bypass
  • Öka din fysiska aktivitet efter gastrisk bypass
  • Komplikationer efter gastrisk bypass
  • Överviktsoperationer

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons