Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gastrisk bypass – kostråd de första dagarna

Efter en gastrisk bypass måste kosten justeras i flera steg. Man börjar med flytande kost, går över till puréer och mos och efterhand kan man äta små mängder av många olika typer av hälsosam, fast mat.

Uppdaterad den: 2019-02-18

Annons

Kostråden efter gastrisk bypass är utformade för att ge en betydande viktminskning. Om man ändrar sina matvanor och följer kostråden kommer viktminskningen kunna bibehållas.

Efter en gastrisk bypass måste kosten justeras i flera steg. Man börjar med flytande kost, går över till puréer och mat med mosad konsistens och efterhand kan man äta små mängder av många olika typer av hälsosam mat. Portionerna kommer att vara mycket mindre än tidigare. man kommer att få information från sjukhuset om hur länge man måste hålla sig till de olika konsistenserna.

Under de första ett till två dygnen får man inte äta överhuvudtaget för att inte skada kopplingen mellan magsäcken och tunntarm. Istället får man dricka mycket försiktigt och dessutom få tillskott med intravenös vätska med litet näringsinnehåll.

Allmänna kostråd efter operationen

Efter gastrisk bypass utgörs kosten av mat som är rik på protein och innehåller få kalorier från fett och socker. Eftersom mängderna nu är små är det viktigt att den mat som väljs är näringsrik. Dessutom behöver man tillskott av vitaminer och mineraler. Längre fram har man stor frihet att välja mat man kan njuta av, först måste man dock lära sig att inte äta för mycket och riskera obehagliga biverkningar. 

Generella råd är att äta lugnt, långsamt, och tugga maten ordentligt. Det kan ta 20–30 minuter att äta en måltid. Man bör inte dricka till måltiderna eftersom detta ökar risken för att överfylla magsäcken. Det är bara genom att anpassa sig till det nya sättet att äta som man kan övervinna problemen med den lilla magsäcken utan att besväras av "dumping", smärta, illamående och kräkningar.

Annons
Annons

Ens nya matvanor

Ät bara små mängder. Den lilla magsäcken rymmer bara en liten mängd mat. Man ska sluta äta så snart man börjar känna sig mätt. Om man fortsätter att äta får man obehag i form av "dumping", smärta, illamående och kanske kräkningar.

Tugga omsorgsfullt och ät långsamt. Man bör ta till tillräckligt med tid för måltiden och alltid tugga mycket små tuggor. man bör inte se på tv och inte gå omkring medan man äter, för då kan man snabbt tappa kontrollen.

Kombinera inte mat och dryck. Den lilla magsäcken rymmer inte både mat och dryck. Därför ska man dricka mellan måltiderna och inte till måltiderna. Detta förhindrar att magsäcken överfylls.

Ät fyra till sex måltider per dag. Om man bara äter två till tre måltider per dag är risken stor att man inte får i sig tillräckligt med energi och näring. Eftersom man bara kan äta små mängder på en gång får man inte i sig tillräckligt med proteiner, mineraler och vitaminer om man äter för sällan. Om man äter flera gånger per dag är det mindre troligt att man blir väldigt hungrig och glömmer de nya matvanorna.

Drick bara sockerfria drycker och undvik kolsyrade drycker. Kaloririka drycker, till exempel läsk, och glass kan göra att man inte gå ner i vikt. Kolsyrade drycker bör också undvikas den första månaden, därefter är det individuellt om man tål eller inte tål sådana drycker.

Den första tiden efter operationen

Den första tiden strax efter operationen är magsäckens kapacitet starkt begränsad. Det betyder att man kan äta väldigt lite och att man snabbt kommer känna sig mätt. Om man fortsätter att äta kan man få symtom som illamående, "dumping" och kanske kräkningar.

Den första tiden efter operationen är det vanligt att man har nedsatt eller ingen matlust. Det tar tid att lära sig det nya sättet som magen fungerar på. Hunger- och mättnadskänslorna och smaken kan ha ändrats. Det är inte säkert att man är sugen på samma saker efter operationen som man var innan. Använd den första tiden till att etablera goda måltidsvanor och hälsosamma matval. Portionsstorleken är individuell. Man måste lära sig att känna igen signalerna på mättnad och sluta att äta när man lägger märke till dem. Då kan man utan problem fortsätta att äta begränsade mängder mat och fortsätta att gå ner i vikt.

Det är viktigt att man bara äter mjuk mat och mat i puréform den första tiden. Man måste se till att man äter tillräckligt med protein varje måltid.

Annons
Annons

Steg ett – flytande kost

I denna fas, de första dagarna efter operationen, ska man bara äta näringsrik flytande kost med lågt fett- och sockerinnehåll. Vanligen tar det en till tre dagar att komma upp i ett tillräckligt vätskeintag så att man slipper intravenös vätsketillförsel.

Exempel på flytande kost:

Frukost: 1 dl lättmjölk. 1 dl juice (apelsin eller äpple).

Mellanmål: 2 dl proteinrik näringsdryck.

Lunch: Först 1 dl lättmjölk. 1 dl varm soppa.

Mellanmål: 2 dl juice (apelsin eller äpple)

Middag: Först 1 dl lättmjölk. 1 dl varm soppa.

Kvällsmat: 2 dl lättmjölk, eventuellt 2 dl juice (apelsin eller äpple).

Dessutom: Minst 1–3 dl annan energifri dryck som till exempel vatten, kaffe, te, buljong.

Steg två – mjuk kost

När man tolererar den flytande kosten väl kan man gå vidare och pröva mat med mosad eller purékonsistens eller mat med mjuk konsistens.

Exempel på mat med mos- eller purékonsistens eller mat med mjuk konsistens:

Frukost: 1,5 dl lättmjölk. En halv skiva knäckebröd med lättmargarin och mjukost eller leverpastej.

Mellanmål: 2 dl proteinrik näringsdryck.

Lunch: Först 1,5 dl lättmjölk. 1 dl lagad mat med mos-/purékonsistens.

Mellanmål: 2 dl juice (apelsin eller äpple) eller mosad banan, mjuk mogen kiwi, melon eller päron.

Middag: Först 1,5 dl lättmjölk. 1 dl lagad mat med mos-/purékonsistens.

Kvällsmat: Först 2 dl juice (apelsin eller äpple). En halv skiva knäckebröd med lättmargarin, mjukost eller leverpastej.

Dessutom: Minst 5 dl annan energifri dryck som till exempel vatten, kaffe, te, buljong.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons