Varannan svensk man är har övervikt eller fetma

Sedan 80-talet har andelen svenskar med övervikt eller fetma ökat. I genomsnitt har vi blivit två centimeter längre och 7 kilo tyngre och mer än varannan man och drygt fyra av tio kvinnor i Sverige har övervikt eller fetma,  enligt Statistiska Centralbyrån.


Publicerad den: 2018-10-10
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Detta är dock inte unikt för Sverige. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) finns det globalt sett fler människor med fetma än med undervikt.

Övervikt som ökar risken för sjukdomar som bland annat hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes, kan nu runt om i världen kopplas till fler dödsfall än vad undervikt kan.

LÄS ÄVEN: Allt färre erbjuds den mest effektiva behandlingen mot fetma

Undersökningen av levnadsförhållanden (ULF) passerar sina uppgifter på intervjupersoners svar om hur mycket de väger och hur långa de är, vilket används för att beräkna Body Mass Index (BMI).

Annons
Annons
 • Ett BMI på 25 eller högre bedöms vara övervikt.
 • Ett BMI på 30 bedöms som fetma.
 • Ett BMI på 18,5 bedöms som undervikt.

Enligt uppgifter från 2016-2017 är män i Sverige i genomsnitt 180 centimeter långa och väger 84 kilo. Kvinnor är i genomsnitt 166 centimeter och väger 68 kilo.

 • I början av 80-talet hade 27 procent kvinnor i åldern 16-84 år övervikt och fetma, idag ligger siffran på 41 procent.
 • Tittar man på männen låg siffran på 35 procent på 80-talet och idag på 56 procent.
 • Andelen med fetma har under samma period ökat från fem procent bland såväl kvinnor som män, till 12 procent bland kvinnor och 14 procent bland män.

Ökningen gäller alla grupper

Man ser en ökning av övervikt eller fetma hos såväl kvinnor och män, unga och äldre, inrikes och utrikes födda samt personer i storstäder och i övriga delar i Sverige. Ökningen syns också bland såväl kortare utbildning som längre och bland de med hög och låg inkomst.

Men SCB skriver att övervikt eller fetma är vanligare bland män än hos kvinnor. Det är dessutom vanligare hos äldre än yngre.

LÄS ÄVEN: Sömnapné vanligt bland överviktiga med andningsproblem

Annons
Annons

Orsaken till ökningen tros förändrad livsstil

Övervikt eller fetma kan delvis bero på ärftliga faktorer eller sjukdom, men WHO pekar ut en förändrad livsstil med högre kaloriintag i kombination med stillasittande som den främsta orsaken till ökningen.

Allt fler upplever också att de har ett stillasittande jobb, visar resultatet från ULF,
samtidigt är det en allt större andel som svarar att de motionerar.

31 procent i åldrarna 16-84 år motionerade minst två gånger i veckan mellan åren 1988-1989.

År 2012–2013 uppgav 66 procent att de motionerade under minst 30 minuter per tillfälle, två eller fler gånger i veckan.

Att praktiskt taget aldrig motionera är dock vanligare bland personer med fetma än bland personer med normalvikt, uppger SCB.

  Källor

 • SCB - https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/varannan-svensk-har-overvikt-eller-fetma

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-10-10 16:12 (3 år sen)

  Trots att man nu vet att det är bakteriefloran i tarmen som orsakar fettman så släpar läkemedelsindustrin efter! Märkligt! De brukar inte tveka när de ser en möjlighet att tjäna pengar! En kur med de rätta bakterierna och du går ner i vikt! Men man anar ju att det är många som inte vill se det pillret!Mycket pengar tjänas på oss överviktiga!!