Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snabb viktnedgång visar goda resultat

Annons

Personer som bantar snabbt och effektivt har större chans att lyckas gå ner i vikt än personer som väljer metoden att gå ner lite i taget, visar ny forskning. Vanligtvis brukar experter varna för en snabb viktnedgång men nya studieresultat tyder på motsatsen, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.

I en studie har forskare delat in ett hundratal kraftigt överviktiga, som samtliga skulle förlora 15 procent av sin kroppsvikt, i två grupper. En grupp&nbspskulle i genomsnitt&nbspgå ner 1,5 kilo i veckan och en långsammare grupp som skulle förlora ett halvt kilo i veckan. Det som forskarna kunde konstatera var att snabb-bantarna nådde sin matchvikt i betydligt högre grad än de som bantade långsamt. Hela 83 procent av dem i den snabba gruppen lyckades med sitt mål, medan endast hälften av de långsamma lyckades.
– Det är häpnadsväckande rön. I slutänden kan de nya rönen förändra den kliniska tillämpningen, säger dietforskaren Katrina Purcell till Rapport.

Annons
Annons

Hon menar att den snabba viktnedgången, att gå ner omkring 1,5 kilo i veckan, ökar motivationen och viljan att fortsätta. Enligt en&nbspannan studie går i genomsnitt personer som bantar upp mer än hälften av sin viktminskning inom ett år. Därför kommer forskarna nu att följa de båda grupperna för att se om någon av dem bättre klarar att behålla sina nya smala kroppar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.