Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Överviktiga tvingas vänta på operation

Annons

Kraftigt överviktiga personer som behöver få en magsäcksoperation kan få vänta i mer än ett år på operationen. 20 av&nbsplandets 28 sjukhus som utför magsäckoperationer lever i dag inte upp till vårdgarantin. På Kärnsjukhuset i Skövde kan till exempel patienterna få vänta i ett år på operation och ibland ännu längre. Enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting står 1 100 personer runt om i landet på kö för att få en magsäcksoperation, och av dessa har 42 procent väntat längre än vårdgarantins tre månader.

Berlith Persson, som arbetar med vårdgarantifrågor på Sverige kommuner och landsting, berättar att trots att köerna har kortats det senaste året så är magsäcksoperationer fortfarande det område där det är svårast att leva upp till vårdgarantin.
– Det är ett område där man de senaste åren har kommit fram till att det är ett bra sätt att hjälpa de här patienterna. I vissa landsting är man inte riktigt i fatt vad gäller kapacitet och kompetens, säger Berlith Persson till Ekot.

Annons
Annons

Av landets 28 sjukhus som utför magsäcksoperationer är det bara åtta som klarar av att uppfylla vårdgarantins krav på operation inom tre månader.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons