Kvinnor går upp i vikt när arbetskraven är höga

Att ha höga krav på jobbet verkar kunna orsaka viktuppgång hos kvinnor, visar en studie på drygt 3800 svenskar.


Publicerad den: 2019-01-23
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

stress-huvudvärk
Annons

– Det vi kunde se var att höga krav på jobbet spelade roll för kvinnornas viktuppgång, medan det för männen inte fanns någon association mellan höga krav och viktuppgång, säger Sofia Klingberg som är forskare inom samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Till grund för artikeln, som publicerats i tidskriften International Archives of Occupational and Environmental Health, finns den svenska populationsbaserade studien Västerbotten Intervention Program där 3 872 personer inkluderades.

Under en period på 20 år har deltagarna i studien, både kvinnor och män, undersökts vid tre tillfällen. Man tittade då på kroppsvikt samt krav och kontroll i arbetet.

Deltagarna fick själva skatta kravnivån på jobbet genom att svara på frågor om arbetstempo, psykiska påfrestningar, om det finns tillräckligt med tid för arbetsuppgifterna och hur ofta kraven som ställs är motstridiga.

Frågorna om kontroll handlade bland annat om hur ofta man lär sig något nytt, om det krävs fantasi för att utföra sitt arbete, hög kompetens, om man själv kan välja vad som ska göras och hur det ska göras.

Annons
Annons

 

Låg kontroll ökar vikten hos både kvinnor och män

Det visade sig att det var vanligare för personer som hade låg kontroll på jobbet att gå upp mycket i vikt (tio procent viktökning eller mer under studiens gång). Och detta gällde både män och kvinnor.

Långvarig exponering för höga krav spelar också roll - men bara för kvinnor. Enligt studien hade drygt hälften av kvinnorna som varit exponerade för höga krav en stor viktuppgång över dessa 20 år. Viktuppgången var cirka 20 procent högre än hos de kvinnor som hade låga krav på sitt jobb.

Varför detta endast gäller kvinnor har dock inte undersökts, men Sofia Klingberg menar att det skulle kunna handla om en kombination av att ha mycket krav på jobbet och att kvinnor i högre grad tar ett större ansvar i hemmet. Det kan i sin tur leda till att man helt enkelt har det svårare att hinna med att träna och leva mer hälsosamt.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet/kvinnor-okar-i-vikt-nar-kraven-pa-jobbet-ar-hoga.cid1607279
  • Läs studien: - https://link.springer.com/article/10.1007/s00420-018-1392-6#Sec10

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu