Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hjälp från vården vid fetma

När du själv försökt att gå ner i vikt utan lyckas på egen hand, kan det vara dags att söka stöd utifrån. Det finns hjälp att få, men som på många andra områden inom sjukvården kan väntetiderna vara långa och prioriteringarna hårda.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Låt det dock inte hindra dig från att ta kontakt med lämplig vårdinstans.

Vårdcentral – läkare, sjuksköterska, dietist

Börja med att ta kontakt med din vårdcentral eller husläkare. Det kan vara ett bra steg att få tala med någon om dina viktproblem. Du kan kanske få tid hos en dietist, få gå med i någon samtalsgrupp eller genomgå ett viktminskningsprogram. Eventuellt kan du även få remiss till överviktsspecialist. Du kan också diskutera eventuell läkemedelsbehandling.

Annons
Annons

Privata läkarmottagningar

På vissa orter finns privata läkarmottagningar som kan hjälpa dig som är överviktig. Titta på Hitta rätt i vården. Har du tillgång till företagshälsovård kan du även fråga där om du kan få tid för att diskutera dina viktproblem.

Överviktsmottagningar, sjukhus

Vissa sjukhus har särskilda överviktsmottagningar. Där kan du som har kraftig övervikt få hjälp av specialister. Antalet platser är begränsat och därför kan det vara lång kötid till överviktsmottagningen. För att kunna boka tid krävs remiss som du kan få av din husläkare/vårdcentral. På några få av landets större sjukhus utförs magoperationer för att minska magsäckens volym. Även här behöver du remiss för att få träffa en specialist och diskutera en eventuell operation.

Annons
Annons

Organisationer

Ibland kan det kännas bra att få träffa andra med samma problem. Netdoktor Övervikt är ett sätt att snabbt komma i kontakt med många i samma situation som du. Om du vill engagera dig i en förening eller träffa människor i verkliga livet kan Överviktigas Riksförbund vara ett annat alternativ.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.