Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fetma orsakar större hjärtförmak

Annons

Den största riskfaktorn för att drabbas av ett förstorat vänster förmak, som ökar risken för både förmaksflimmer, stroke och död, verkar vara fetma. Det framkommer i en ny studie där en grupp forskare, vid universitetet i Lübeck i Tyskland, undersökt sambandet mellan olika riskfaktorer och storleken på det vänstra förmaket. Undersökningen omfattar totalt 1 212 kvinnor och män i åldern 25 till 74 år som har följts under en tioårsperiod. När studien inleddes mättes deltagarnas förmak med hjälp av ekokardiografi, och tio år senare genomfördes samma mätning. Vid studiestarten hade knappt tio procent av deltagarna förstorat vänster förmak.

Enligt studieresultaten var storleken på vänster förmak tydligt kopplad till både högt blidtryck, stigande ålder och, framför allt, till fetma. De var överviktiga personer som i högst grad drabbades av förstorat förmak. Och vid en närmare analys kom forskarna fram till att fetma var kopplat till en tre gånger förhöjd risk att få ett förstorat förmak. Forskarna menar att fetma verkar vara den största riskfaktorn för förstorat vänster förmak i normalbefolkningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.