Därför ökar risken för fetma och övervikt

Sju tidigare okända genvarianter som har med fetma att göra har upptäckts av forskare vid Uppsala universitet. Studien omfattar sammanlagt drygt 275 000 personer från Europa och USA, skriver Unt.se.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-04-08
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

De nyupptäckta genvarianterna har ett tydligt samband med övervikt och fetma. Var och en av dessa varianter har samband med lätt ökad risk för fetma.

– Ju fler sådana riskvarianter en person har ärvt från sina föräldrar, desto större är sannolikheten att han eller hon ska ha kraftig övervikt och fetma. Det är alltså inte så att vissa gener orsakar extrem fetma och helt andra gener ligger bakom lätt övervikt, säger professor Erik Ingelsson vid Institutionen för medicinska vetenskaper och Science for life laboratory, Uppsala universitet, som har koordinerat studien.

Exakt vad det är i enstaka genvarianter som leder till att vikten ökar vet inte forskarna, men en del finns i generna som har betydelse för aptitregleringen och andra för hur celler reagerar på insulin.

Annons
Annons

Erik Ingelsson säger att han hoppas att forskningen på sikt ska leda till nya läkemedel mot fetma.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Torwald Åberg 2013-04-8 15:37 (7 år sen)

    I vår forskning på Sabbatsberg kunde vi konstatera att av de överviktiga hade ca 60 % en insulinresistens vilket betyder att de har en ökad risk att utveckla hjärtkärlsjudomar, diabetes och vissa cancerformer bl a bröstcancer som nu har ökat i takt med ökad övervikt. Jag tycker det är oansvarigt av läkare att ständigt tala om att man vill utveckla läkemedel så fort man hittar nya gener när man vet att en förändring av näringsintaget kan hjälpa just nu och därmed lämna patienten i sticket. Dessutom är läkemedel sällan en bot utan mera en förlängning av livet dock inte lika länge som frånvaron av sjukdom. Med en sänkning av fettintaget ad modum Dean Ornish fick våra T2D normala blodvärden som nästan bara bariatrik kirurgi kan åstadkomma.


Annons
Annons
Annons