Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ralph rasar i vikt

Det kom ett mejl till redaktionen på Netdoktor som började: ”Hej, jag vill bara tacka för den hjälp er sajt har gett mig …”. Det var Ralph Elofsson, medlem på Netdoktor Övervikt som skrivit mejlet. Han berättade en solskenshistoria om sin viktnedgång och vi ringde självklart upp för att höra mer och för att sprida historien vidare.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Den tredje mars 2008 registrerade sig Ralph på Netdoktor Övervikt, åtta veckor senare hade han gått ner 13 kilo.

– Nu är jag cirka två kilo från min målvikt på 86 kg, säger Ralph, men jag tror att jag är nöjd med den vikt jag har nu. Känner inte att jag behöver gå ner mer. Har redan behövt köpa en ny garderob eftersom kläderna hänger löst på kroppen.

Det var när en arbetskamrat sa till Ralph att hans jacka spände över magen som han kände att det var dags att ta tag i övervikten. Han surfade han runt på nätet och hittade Netdoktor där han blev kvar.

Annons
Annons

– Sajten var informativ och lättanvänd. Jag gillade att det var enkelt att hålla koll på vikten och på matintaget.

Snabb viktökning efter rökstopp

Extrakilona har smugit sig på Ralph under många år utan att han egentligen har märkt det. Först för ett och ett halvt år sedan när han slutade röka drog vikten iväg eftersom suget gjorde att chokladkonsumtionen och det övriga matintaget ökade.

Matlådan mättar

Enligt matlådan behöver Ralph äta 1800 kcal om dagen för att ligga still i vikt, och nu har han ätit cirka 1200 kcal om dagen vilket gjort att kilona rasat.

– Jag känner mig mätt av maten jag äter. Jag känner inget sug eller abstinens. Dessutom undviker jag alkohol och alla vita produkter som ris, pasta och vitt bröd.

Annons
Annons

De flesta dagar ser ganska så lika ut matmässigt för Ralph. En vanlig dag kan se ut så här:

  • Frukost: Havregrynsgröt, kanel och mjölk samt ett multivitaminpiller.
  • Mellanmål: Äpple eller päron.
  • Lunch: 300 gram grönsaker och bacon eller kyckling.
  • Mellanmål: Äpple eller päron.
  • Middag: Havregrynsgröt, grönt te med vaniljsmak.

Daglig motion

Att kombinera bra kost med motion är bästa receptet för att komma till sin målvikt, och Ralph ser till att röra på sig lite varje dag. Han cyklar till och från jobbet vilket tar en kvart i varje riktning. Sedan har han även en vibrationsplatta hemma, men den blir inte använd så ofta.

Men om Ralph valde att motionera mera bör han även äta mer. Redan nu går han ner i en väldigt snabb takt. Den rekommenderade hastigheten för viktminskning är 0,5 till ett kilo i veckan för att den nya vikten ska bli bestående. Ralph tappar runt 1,5 kilo i veckan.

Guldkant på tillvaron

Ibland får man unna sig någonting extra. Det kan vara en bra motivationsfaktor att veta att ibland så är det okej att ta den där chokladbiten, men inte varje dag. När Ralph ska unna sig något blir det en deciliter jordnötter eller ett par bitar mörk choklad till kaffet.

– Det räcker så, säger Ralph. Jag känner inget sug efter mer. Var på stan häromdagen och gick förbi Burger King. Jag övervägde att gå in och köpa en meny, men kom på mig själv att inte vara sugen och tycka att det skulle vara lite äckligt att äta där. Därför åkte jag hem och lagade indisk mat istället. Mycket godare och nyttigare.

Ralph rekommenderar Netdoktor

Ralph är så nöjd med sin viktnedgång och hjälpen han har fått av Netdoktor Övervikt att han varmt rekommenderar den till andra som vill tappa kilon att testa. Anledningen till att han berättar sin historia här är att han vill ge andra inspiration att gå ner i vikt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Är man en envis norrlänning som jag, går det bra. Det gäller bara att bestämma sig och använda verktygen som finns för att ta sig dit man vill. För mig har det gått riktigt lätt att gå ner i vikt.

Tyvärr hade Ralph inga före och efterbilder att visa.

Har du en solskenshistoria och bilder som du vill dela med dig av är det bara att mejla till redaktionen på redaktionen@netdoktor.se.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Rolf Larsson 2018-12-7 19:04 (6 år sen)

    Väldigt bra berättelse. Intressant att läsa. Mycket havregrynsgröt i matsedeln. Ett bra råd är inget GPS (gryn, potatis och socker). Ägg är troligen bättre än havregrynsgröt. Kan tillagas på många olika sätt. Frukt innehåller mycket kolhydrater. Mellanmål behövs inte. De höjer blodsockerhalten i onödan. Kaffe är bättre ev. med lite grädde.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.