Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lingon stoppade effekterna av fet kost

En studie från Lunds universitet visar att intag av lingon tillsammans med en i övrigt fet kost kan stoppa negativa effekter som viktuppgång och höga blodsocker- och kolesterolvärden.
Annons

I studien, som gjorts av fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och doktoranden Lovisa Heyman, användes en typ av möss som lätt lägger på sig fett och kan anses motsvara människor med övervikt och risk för diabetes.

En del av mössen fick kost med lite fett medan merparten av gnagarna fick en fettrik kost. De delades sedan in i olika grupper där alla, utom en kontrollgrupp, också fick äta någon sorts bär - lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär eller açaibär.

Efter tre månader visade sig mössen som ätit lingon inte hade gått upp mer i vikt än de möss som fått en lågfettskost, deras blodsocker- och insulinvärden liknade också värdena hos "lågfettsmössen". Dessutom var kolesterolhalterna och fettvärdena i levern lägre än hos de djur som fått högfettskost utan bär.

Annons
Annons

– Våra möss fick så mycket som en femtedel av sin mat i form av lingon. En så hög andel är ju inte realistisk för människor. Men målet är inte heller att få så dramatiska effekter som hos "högfettsmössen", utan snarare att förebygga fetma och diabetes genom ett tillskott av bär till en mer normal kost, säger Karin Berger, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu undersöka varför lingonen ger ett så bra resultat, och om lingon visar sig lika hälsofrämjande i försök med människor.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-04-7 15:32 (8 år sen)

    Man får nästa identiska värden med riktiga vilda blåbär, de tillhör samma familj Myrtillus och innehåller samma typ av fenoler och garvsyra.

    I butikerna kan man köpa " blåbär " som inte är riktiga blåbär mer än färgen på utsidan / skalet.
    Ett äkta blåbär är nästan svart inuti om man delar det och det är dessa färgämnen - antocyanerna som är båda aktiva och verksamma.

    De är dessutom antiinflammatoriska. Har jämfört allt som alls finns faktiskt, är reumatiker med tidigare svåra iritproblem i ögonen. Sedan jag började med Klarin perfekt har jag hållit vikten oavsett, och inte haft en enda irit i regnbågshinnorna. Bättre syn på köpet.

  • Avatar Tidigare användare 2016-04-7 15:34 (8 år sen)

    Hur mycket lingon / dag bör man få i sig på ett ungefär, för att få nån positiv effekt av bäret? mvh/Mia

  • Avatar Tidigare användare 2014-01-25 11:09 (10 år sen)

    Gäller forskningsresultatet råa lingon? För jag misstänker att lingonsylt med massa socker i inte kan ge denna effekt?

  • Avatar Tidigare användare 2014-01-25 09:12 (10 år sen)

    Nu måste vi ta hit fler bärplockare från Thailand.

  • Avatar Tidigare användare 2014-01-25 08:35 (10 år sen)

    Vilken fantastisk upptäckt!!! Hoppas det kan bli en ny revolutionerande upptäckt....då kanske det blir fler som kommer börja plocka morgon igen ;)

  • Avatar Tidigare användare 2014-01-24 18:35 (10 år sen)

    Leif J
    Du har ju rätt. Man ska ju undvika skräpmat och sådant som orsakar skador på kärl och hjärta tarmar njurar etc..
    Är med förnuftet :)
    Bon apetit

  • Avatar Tidigare användare 2014-01-24 18:44 (10 år sen)

    Det kanske då är enklare att avstå från den feta kosten än att dra i sig flera deciliter lingon varje dag.
    Man behöver ju inte krångla till allting till varje pris.

  • Avatar Tidigare användare 2014-01-24 17:29 (10 år sen)

    Elke självklart ska man ha fett i sin kost men inte i överflöd. Speciellt inte skadligt fett. Man måste ju inte ha lingon till allt utan använda dem till den mat som har mest skadligt fett.
    Fett är bra för hjärnans utveckling samt tarmar osv. Fettfri kost skadar kroppen.
    Alltid äta med måtta :) är min teori
    Tänk att kunna äta en påse chips utan oro !!

  • Avatar 2014-01-24 17:22 (10 år sen)

    Björnen går i idè, gör du också det Marie ? Dom har en helt annan genetik än människans.
    Björnen lever verkligen inte allena av bär, de äter allt från kadaver till rötter och bär. Allätare kallas gruppen för.
    Grizzlybjörnarna äter t.ex. människor oavsett om de själv dödat dem först eller om de påträffas döda. Våra björnar har samma beteende i de fallet. De river hjortar och renar t.ex.

  • Avatar Tidigare användare 2014-01-24 16:53 (10 år sen)

    Ren trams anser jag! Ta lärdom av björnen! Vad äter han för att lagra fett och klara sig under vintern då han går ii idé????! : Jo just det- LINGON och blåbär och snabba kolhydrater för att han ska lagra på sig fett!! Om man nu ska jämföra oss med möss måste vi väl kunna jämföra oss med björnen, eller????


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.