Fråga doktorn

Fråga   Vikt & kost

Yoghurt kontra fil

Varför har yoghurt så väldigt mycket högre GI än filmjölk (bägge naturella givetvis)?

Svar:

Vid beräkning av glykemiskt index används vitt bröd eller glukos som referens. När glukos används blir GI-värdet lägre. Med vitt bröd som referens har filmjölk GI 15 och yoghurt 51. Varför filmjölk har ett lägre GI kan jag inte riktigt svara på. Kanske filmjölk fördröjer magsäckstömningen mer än yoghurt.
Såväl filmjölk som yoghurt är bra produkter med samma höga näringsinnehåll. Jag tycker man ska välja den som man tycker bäst om. Yoghurtens GI-värde 51 är ju även det ett lågt värde. GL-värdet (glykemisk belastning) för yoghurt är 5 vilket är mycket bra. Måltidens totala glykemiska belastning är mer intressant än enstaka livsmedel.


Vänlig hälsning,

Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
MAGSÄCKSPROBLEM

2014-08-13 | 11:06

av Sofia Antonsson

Komplikation efter diafragmabråcksoperation.

2012-09-11 | 13:25

av Jacob Freedman

Gastic Bypass

2012-06-17 | 17:12

av Jacob Freedman

Gastric bypass

2012-05-10 | 19:04

av Jacob Freedman

Strålskadad tarm

2011-07-31 | 13:22

av Mona Hallin

kan inte gå ner mer i vikt

2011-07-8 | 21:58

av Mona Hallin

Ung och matmissbrukare

2011-05-8 | 19:16

av Viveca Annell

Kan man kräkas om man är GBP-opererad?

2011-05-19 | 10:03

av Jacob Freedman

Gastric Bypass och Vitaminer

2011-03-29 | 22:25

av Mona Hallin

Problem med viktnedgång efter graviditet.

2011-03-2 | 21:48

av Viveca Annell

Magmunsbråck

2011-03-11 | 12:16

av Jacob Freedman

Gått ner 12 kilo men hur fortsätter jag?

2011-02-15 | 21:34

av Mona Hallin

Reflux och övriga skador på organen

2011-01-5 | 12:00

av Jacob Freedman

Övervikt -Gastric Bypass

2011-01-6 | 20:28

av Jacob Freedman

Behandlingshem för övervikt?

2010-10-14 | 16:32

av Mona Hallin


Annons
Annons
Annons
Annons