Hej! Är det sant att man inte ska steka i vissa oljor? En kock sade att man kan steka i rapsolja, men att olivolja bara ska användas till sallader och liknande. Vilket berodde på "något" i olivoljan omvandlas av värmen, vilket gör den ohälsosam. Stämmer detta? Hälsningar, Kicki
Hej!
Både raps- och olivolja är oljor som lämpar sig bra för stekning. De innehåller en hög andel enkelomättat fett och mindre mängd fleromättat fett, vilket innebär att de är mer värmetåliga än oljor med hög andel fleromättat fett. Flytande margarin är baserat på rapsolja och passar också bra för stekning.
Exempel på oljor med mycket fleromättat fett är majs- och solrosolja. De fleromättade fettsyrorna oxiderar lätt av höga temperaturer vilket försämrar fettets kvalitet och kan ge smakförändringar. Därför bör man steka på lägre temperatur med dessa oljor eller, ännu hellre, använda dem till dressing.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs även: Fett - vilket slags fett ska vi äta? »