Hej! Jag är en kvinna på 34 år som är 175 cm lång och väger 86 kilo. Jag har i olika omgångar gått ned i vikt, men alltid gått upp igen. Min "svaghet" är kvällsätande - enligt min egen analys. Frågan lyder: Hur stor betydelse för viktnedgången har tidpunkten då jag intar mina kalorier? Jag äter "vanlig frukost" och mycket frukt och en nutrilettbar under arbetsdagen (ersätter lunch). Jag gör detta för att sedan kunna äta den middag hela familjen äter och även äta en kvällsmacka. Detta innebär att jag i princip intar 50% av mitt dagsintag efter kl 17. Hur stor betydelse har detta? Detsamma gäller träningen, jag kommer aldrig iväg till träningen före kl 19:30. Är det sämre för förbränningen jämfört med träning tidigt på dagen?
För att gå ner i vikt är det viktigaste att äta färre kalorier än vad man förbrukar, oavsett när man äter kalorierna. För att hålla en jämn förbränning är dock även fördelningen av maten över dagen viktig. Mindre måltider kan kroppen ta hand om på ett bättre sätt än stora måltider. Stora måltider ger en större insulinfrisättning som ger lägre fettförbränning. Som jag ser det, är risken med att äta lite på dagen framförallt att du är jättehungrig på kvällen och äter mer än vad du egentligen tänkte.
Du kan mycket väl äta båda lagad lunch och lagad mat på kvällen med familjen om du följer Matlådans rekommendationer. Ett bra sätt att få lagom mycket kalorier till lunch och middag är att tänka enligt tallriksmodellen. Låt halva tallriken vara grönsaker, både varma och kalla. Dela den andra halvan av tallriken mellan något proteinrikt som kött, fisk eller kyckling, och kolhydratrika livsmedel som potatis, ris eller pasta.
Om det finns utrymme för kvällsmackan, får du se efter med hjälp av Matlådan. Men kvällsmackan är ofta något onödig. Med mer mat under dagen kommer ditt kvällsug att minska.
Angående träning så spelar det mindre roll när på dagen träningen blir av. Viktigast är att den blir av!
Lycka till!
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt