Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Kost & dieter

Ät nyttigt och rätt - men vad innebär det?

Ät nyttigt och rätt - men vad innebär det? Sofia Antonsson, dietist och expert på Dietkokboken.se svarade på besökarnas frågor om kost och hälsa i en chatt.


Publicerad den: 2011-02-08

Ät nyttigt och rätt - men vad innebär det?
Annons

10:00 mormor m: Angående kostens betydelse för vår hälsa säger man ofta: Ät nyttig eller rätt mat, ät en balanserad kost etc. men man säger aldrig vad man menar med dessa svepande och flummiga råd. Jag menar att man skall äta naturlig mat utan en massa tillsatser, naturliga fetter och grönsaker som ett bra komplement. Vad anser du?

Sofia Antonsson: Hej! Jag håller inte riktigt med om att kostråden är flummiga. Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med mycket frukt och grönsaker och därtill finns mer specifika råd om mängder, fettkvalitet osv. Naturligt fett beror på vad du menar, men vi vet att omättat fett är bra för kroppen så välj gärna det. Sen är det personliga val om du vill undvika tillsatser. Vissa tillsatser är nödvändiga för att skydda oss medan andra är onödig utfyllnad av ursprungsprodukten och de kan man ju vara utan!


Anne25: Hej! Jag är en 45 årig tjej som alltid tränat mycket, med lite avbrott för 4 knäoperationer & nu en låsning i höften. Är smått på väg tillbaka igen och älskar att träna. Men jag har ett stort dilemma och det är mitt sötsug. Jag känner mig som en alkoholist och bara måste ha socker nu! Jag äter nyttigt och har full kontroll på det, men jag känner mig verkligen helt sjukt beroende av ”smågodis”. Provat allt känns det som. Kan jag få tips förslag till hjälp?

Sofia Antonsson: Hej Anne! Du är inte ensam om att ha sötsug. Det positiva är att du tränar vilket gör att du kan unna dig godis lite då och då. Förstår dock att det är jobbigt och mitt råd för att bli kvitt suget är att helt avstå socker under en period. Oftast är det jobbigt i några dagar, men efter 1-2 veckor brukar suget försvinna. Håll ut och lycka till!


62an: Hej Jag tränar på gym 3 dagar i veckan plus promenader, äter enligt GI.
Trots detta går jag inte ner något. Blir bara uppblåst och får gaser i magen. Använder laktosprodukter i det mesta. Till saken hör också att jag aldrig känner någon hunger.

Sofia Antonsson: Hej! En stabil vikt betyder att du är i energibalans. För att minska i vikt behöver du inta färre kalorier alt öka utgifterna i form av rörelse. Även om du äter enligt GI kan det bli för stora portioner, trots att det är nyttig mat. Minska portionerna och ät små mål regelbundet. Om du är uppblåst i magen trots att du äter laktosfritt rekommenderar jag att du gör ett test hos läkaren. Det kan vara någonting annat som magen reagerar på. Lycka till!


Gäst78691: Hej Sofia! Är en kvinna på 59, 161 cm lång, väger 67 kg. Har IBS. Skulle vilja få en "lugn" mage och gå ner ca 10 kg. Tränar spinning och promenerar. Vattengympa har jag provat ett par gånger. Har du förslag på en bra matsedel innehållande mycket protein. Gillar kokta ägg och grönsaker men magen blir lätt uppblåst och orolig av det?

Sofia Antonsson: Hej! Vid IBS är det individuellt hur pass bra man tolererar fiber. Prova att minska mängden genom att välja mindre fiberrika frukter och grönsaker. Mår du bra av mer protein så välj magert kött, nötter och baljväxter. Kosten vid IBS är viktig, men även hur man har det i livet med till exempel stress, varför många blir hjälpta av stresshantering och avspänning. Träning gör också att magen mår bättre så fortsätt med det. Lycka till!


Gäst71440: Nutrilett, Herbalife, Extravaganza. Vilket ska man välja? Är alla lika bra (eller just inte)?

Sofia Antonsson: Hej! Det är viktigt att hitta en metod som passar dig. Nutrilett kan vara bra som en kick-start för snabb viktminskning. Eftersom intaget av kalorier är lågt kan det vara svårt att gå över till vanlig mat igen utan att gå upp i vikt Bestäm dig innan för vilka förändringar som är nödvändiga i din vanliga kost och inför dem vartefter. De andra metoderna vet jag inte så mycket om. Lycka till!


larsgoran: Hej Sofia, skriver till dig för att få några goda råd. Kort bakgrund: opererad tre gånger för diskbråck, var efter senaste operationen åter i arbete efter sex veckor från jag gick från arbetet och började arbeta 100 procent. Tyvärr så råkade jag ut för en bilolycka vilken jag inte reflekterade så mycket över. Var aktiv golfare, men började märka att det gjorde ont i höger fot när jag gick på banan, detta eskalerade, att jag till sist köpte golfbil för att transportera mig, hade under  Forts. 3 ggr ryggoperation, besvären är i dag sådana att jag har en smärta under båda fötterna och så känns det som om det är svullet, har i dag varit och låtit gjuta av fötterna för inlägg, den ständiga värken gör att jag inte har någon matlust däremot sötsaker går utmärkt, för värken får jag Metadon 10mg totalt 17st/dag, vad jag vill är att få hjälp med att få ner min vikt, 110 kg 180 cm, har även drabbats av psoriasis, främst armar och ben. Snälla Sofia hjälp mig.

Sofia Antonsson: Hej! Jag förstår att du har det kämpigt och att smärta och mediciner påverkar din kropp, aptit osv negativt på många sätt. Om rörligheten är begränsad påverkas ju energiförbrukningen vilket gör att du måste äta ännu mindre för att kunna gå ner i vikt. Sockerrika produkter innehåller ju trots allt en stor mängd kalorier, oftast utan näring så även om du äter dessa i stället för vanlig mat kan kaloriintaget bli stort samtidigt som intaget av vitaminer och mineraler blir lågt. Mitt råd till dig är att äta små portioner ofta och fokusera på magert protein, nyttiga fetter (fet fisk, olja, avokado) samt frukt och grönsaker samtidigt som du minskar på sötsakerna. Om du går ner i vikt minskar förhoppningsvis smärtan i fötterna vilket underlättar för dig att röra dig mer. På dietkokboken.se kan du räkna ut ditt energibehov och inom kort kan du även lägga in det du äter och därmed uppnå en hållbar viktnedgång. Stort lycka till!


Botilda: Jag är alltid hungrig och sugen på sött på kvällen. Hur ska man komma ifrån det? Äter frukost och lunch.

Sofia Antonsson: Hej! Mellanmål är a och o. Ät något ordentlig på eftermiddagen och en mindre middag. Hitta några bra alternativ att ta till på kvällen, t ex nötter, keso och bär. Sofia


Gäst79229: 13:01 Jag tror att jag har antingen candida eller låg ämnesomsättning. Symtomen pekar på båda. Förra året började jag den 4:e jan att lägga om kosten till GI-kost. Gick under detta år endast ner 3,2 kg. Varför går jag inte ner? Får heller inte sköta magen mer, högst två gånger i veckan. Har även diabetes och mina värden kan ligga bra ett par veckor för att sedan hoppa ett tag och sedan ligga bra igen. Ändå samma mat och levnadsätt. Orkar snart inte med detta och jag måste minska i vikt.

Sofia Antonsson: Hej! GI kost innebär bra, långsamma kolhydratval vilket är bra för såväl vikt, mage och diabetes så där är du rätt ute. Trots nyttiga val kan det bli för mycket mat och då är det till att minska på portionerna som gäller alt öka motionen vilket även är gynnsamt för blodsocker och magen. Försök att äta regelbundna måltider med mycket grönsaker så att du blir mätt ordentligt. Välj gärna baljväxter. Lycka till!


seija: Hej! Jag undrar varför jag inte går ner i vikt jag har minskat på portioner jag äter cirka halva portioner mot förut, äter frukost lunch middag samt mellanmål, går på gym en gång i veckan och simmar. Efteråt går på vattengym en gång i veckan. Promenerar nästan varje dag. Jag äter mindre kolhydrater som potatis ris mm mer grönsaker varierar med fisk å kött av olika sorter. Vilken typ av diet anser du är bäst?  Har kört det här i ett år men inget händer, motion har jag hållit på med flera år men har ätit mera.

Sofia Antonsson: Hej Seija! Jag är ju generellt inte för några dieter utan för att hitta ett långsiktigt hållbart ätbeteende som inte tar för mycket fokus och energi. Därmed inte sagt att man inte kan prova sig fram, vi är alla olika. Regelbundna måltider håller förbränning och blodsocker på bra nivåer så det är helt rätt. Därtill kan du titta på hur din vardag ser ut med tanke på rörelse. Rekommendationen är att röra på sig 30 min varje dag, men det kan krävas mer beroende på hur rörlig du är i ditt arbete osv. Tänk på att förbränningen ökar varje gång vi rör på oss vilket betyder att träningen inte ger så mkt om man är stilla resten av dagen. Att minska på kolhydraterna är ingenting jag rekommenderar, annat under en kort period. Lycka till!


Gäst84792 ulbarilba: Hur går man ner i vikt när man är funktionshindrad? Äter inte godis, fikabröd, och dylikt. Minskar jag ner på matintag så går jag ner 1-2 kg/veckan. Sen behövs bara en dag med mer matintag så går jag upp dessa kilon igen.

Sofia Antonsson: Hej! Eftersom energibalans handlar om intag och utgifter av kalorier är det klart svårare när rörligheten och därmed utgifterna minskar. Eftersom du kan minska ditt matintag och därmed gå ner i vikt tänker jag att du skulle kunna gå ner mer långsiktigt om du inte minskar fullt lika mycket på maten, men lyckas ställa om till dessa mindre portioner i längden. På så sätt kanske du kan gå ner 0,5 kg per vecka vilket ökar chanserna för att hålla vikten. Lycka till!


Nilla på ön: 13:18 Hej Sofia! Jag är över 60 år, väger cirka 10-12 kg för mycket och har därmed dålig kondis. Lever i en mycket stressfri miljö men min IBS gör att jag inte tål svårsmälta ingredienser som bönor, linser, lök, olika sorters kål etc. Det vill säga det som brukar rekommenderas att vi ska äta mer av. Jag har i flera år efterlyst hjälp med vad jag ska äta. Rekommendationen blir alltid, även från dietister, "du får prova dig fram". Men jag vill ju veta vad jag ska/kan äta så att jag går ner i vikt!

Sofia Antonsson: Hej! Jag förstår din frustration och tyvärr är det ju så med IBS att man måste prova sig fram då symptomen är väldigt olika. Jag ska försöka ge dig några goda råd. Många med IBS reagerar på vete så byt ut mot råg eller havre och se hur det känns. När det gäller grönsaker med fiber så är det många som mår dåligt av det och då blir det till att välja fiberfattiga grönsaker alt kokta som är snällare. Det viktiga är att äta sig mätt på färre kalorier för att gå ner i vikt. Om kondisen inte är på topp går det bra med promenader som har en positiv inverkan på såväl vikt som mage. Även om du lever stressfritt kan det finnas andra saker som påverkar magen. Läs gärna om Mindfulness som förhållningssätt och se om det kan vara något för dig. Lycka till!


Gäst39213: Min kompis äter enligt LCHF och hävdar att det är nyttigt. Jag kan inte för mitt liv förstå det. Igår bjöd hon på fet korv, bearnaisesås och blomkålsmos gjort på blomkål, två deciliter vispgrädde, 100 g smör och 200 g färskost. Kan man verkligen kalla det nyttigt?

Sofia Antonsson: Hej! Precis varför jag inte rekommenderar LCHF! Många tolkar LCHF så bokstavligt att det blir helt fel. Visst, fett mättar, men typen av fett som man intar är just mättat vilket vi vet inte är det bästa för hälsan. Vill man dra ner (inte ta bort helt) på kolhydraterna för en snabb viktnedgång kan man göra det under en period samtidigt som man väljer nyttiga, omättade fetter, frukt och grönsaker. I slutändan handlar det om kalorier vilken diet man än pratar om och de som lyckas gå ner med LCHF har då alltså fått i sig färre kalorier. Sen är frågan hur länge man orkar äta på det viset, vilket tydligt visar sig på den dåliga följsamheten i studier på LCHF. Sofia


Lappland: Hej, jag tycker att det är svårt att går ner i vikt för jag jobbar på en förskola där vi äter tillsammans med barnen. Och det blir en snabb lunch för att hinna serva barnen vid bordet. Hur tycker du att jag ska göra?

Sofia Antonsson: Hej Lappland! Miljön på förskolan är stressig och det gäller att få i sig det man kan på en begränsad tid. Risken är stor att du äter fort och får i dig för mycket innan du känner mättnad. Mitt förslag är att äta en frukt på förmiddagen för att minska hungern till lunchen. Sen kanske det kan vara läge att dela upp lunchen alternativt äta efter att barnen ätit om möjligt. Äter du en mindre lunch kan du lägga till ett mellanmål på eftermiddagen i stället. Mycket handlar om planering och strategi när man vill gå ner i vikt. Stress och måltidsmiljö har stor inverkan på det vi får i oss så försök äta i lugn och ro om det går. Lycka till!


jerra:
Hej Sofia!
Jag är en tjej på 37 år som är 160 cm lång väger 84 kg (har gått ner 10 kg på 22 veckor) satsar på att gå ner till 70 -75 kg! Har en IBS och en typ 2 Insulinbehandlad dia och mjölkproteinallergi och gluten. Äter i dagsläget omkring 1ooo - 1200 kcal/dag 1400-1500 när jag tränar. Har en dietist som hjälper mig och dietistXP free. Simmar, promenerar med stavar med mera. Vad mer tycker du jag kan göra i kostväg? Tycker du jag äter för lite? Jag försöker äta allsidigt och äter multivitamintillskott!

Sofia Antonsson: Hej Jerra! Grattis till din viktnedgång och vad bra att du får hjälp! Normalt sett brukar man säga att under cirka 1400 kcal per dag kan det vara svårt att täcka behovet av vitaminer och mineraler så det är bra att ta ett tillskott. Annars trycker jag att du verkar göra allting rätt så fortsätt på samma spår! Sofia


mamma till 2: Hej Sofia! Jag har provat banta men vet också att det är knepigt att få tid att motionera kontinuerligt när man har småbarn vilket jag har och jag saknar barnpassning. Jag vet att det finns barnpassning på gym men vill inte lämna honom där efter en lång dag på förskolan, så vad gör man? Jag har även IBS och äter på grund av denna xenical får annars kramper. Jag går dock inte ner något alls. Är över 40 år och har gått upp cirka 40 kg efter sonen. Vad ska jag göra? Vardagsmotion? Matvanor enkelt?

Sofia Antonsson: Hej mamma till 2! Visst är det knepigt att få tid till motion när man har små barn. Mitt råd är att försöka hitta återkommande tider varje vecka som du kan öronmärka för motion. Det kan t ex vara lunchträning/promenad eller promenad efter att du hämtat på förskolan. All rörelse är ju bra, bara den blir av. Ta hjälp av vänner som också har barn och passa åt varandra eller gör gemensam aktivitet. Finns små löpband att köpa och ställa inomhus så att du kan träna på kvällen. När det gäller maten är det små regelbundna portioner med mycket grönsaker som rekommenderas. Lycka till!


Gäst24840: Hur gör jag som reser 150-175dagar i tjänsten per år (har gjort det i 30 år) och äter ute? Har i dag övervikt högt blodtryck och kärlkramp.

Sofia Antonsson: Hej! Ja, det här med resor gör det svårare att gå ner i vikt, men det är inte omöjligt. Allting handlar om bra val, och ibland kanske det minst dåliga av flera möjliga. Restauranger har ofta salladsbuffé till lunch vilket man kan ta fritt av så satsa på att äta av den. Du kan be om att få kokt potatis i stället för pommes frites eller vad det nu är. Har du möjlighet kan du välja hotell med gym på så kan du träna samtidigt. Generellt tycker jag att både restauranger och hotell idag blir bättre och bättre på hälsosamma alternativ. Det gäller dock att hitta dem så var inte rädd för att fråga om de har något annat. Du har ett par starka riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom så sätt dig ner och tänk efter vad du kan göra för att minska din risk. Lycka till!


Gäst33787: Hur kommer kolesterolen att utvecklas vid långvarig LCHF diet? Rekommendationer om lågfett diet ar ju fortfarande legio? Finns det någon tidsgräns man ska se upp med?

Sofia Antonsson: Hej! Oklart hur det ser ut med kolesterolet på lång sikt, och då menar jag 20 år. Det man sett i studier är att intag av omättade fetter leder till minskad risk för hjärt- kärlsjukdom och en bättre överlevnad. Så, ska du köra LCHF, satsa på omättade fetter så mycket det går eftersom det verkar vara det mest hälsosamma. Lycka till!


Gäst7939: Hej, Jag är 23 år gammal och har alltid varit ganska smal (just nu väger jag 52 kg och är 173 cm lång) och det står så mycket om vad man ska göra när man vill gå ner i vikt men inte hur man bygger upp kroppen hälsosamt. Därför undrar jag hur jag kan träna upp och få mer definierade lår (då jag själv tycker att jag har för smala ben) och äta korrekt för att musklerna kan byggas upp, då det mesta jag äter inte fastnar.

Sofia Antonsson: Hej! Jag är inte expert på träning, men det är ju svårt att punktförbränna fett. Eftersom du har en slank kroppsbyggnad gäller det för dig att främst ligga i positiv energibalans för att ge kroppen en chans att bygga muskler. Välj bra proteinkällor och mycket omättat fett som ger bra med energi. Beroende på hur mycket du tränar kan det vara intressant att se över ditt intag före/inder/efter träning för att optimera uppbyggnad och återhämtning. Boka tid hos en dietist för en sådan genomgång. Lycka till!


Gästtv: Hej! Hur kan man snabbt gå upp i vikt? Min sambo har problem med det. Han äter mycket och regelbundet men ändå. Ska man gå till läkaren? Kan det bero på nåt annat?

Sofia Antonsson: Hej! Det är alltid bra att gå till läkare och utesluta andra sjukdomar, t ex sköldkörtelrubbningar. Därefter tycker jag att han tar kontakt med en dietist som kan lägga upp ett bra kostprogram för att få till en viktuppgång. Många tänker inte på att det är precis lika svårt att gå upp i vikt som att gå ner i vikt så det krävs både motivation, vilja och planering. Lycka till!


solros 8: vad kan jag äta som är lite kalorier och mättar om jag lite extra sugen

Sofia Antonsson: Hej Solros! Keso tycker jag är fantastiskt bra att ta till när man är sugen. Annars fungerar solrosfrön eller pumpafrön, om mängden är begränsad. Sofia


paUli1: Kan man äta GI kost om man har kolesterolvärdet i övre delen (5,4) senast? Tar Pikasol forte 2ggr 1/dag. Mår inte bra koesterolsänkande tabletter. Tränar vattenträning 2-3 ggr/vecka. Promenerar dagligen.

Sofia Antonsson: Hej Pauli! GI kost passar utmärkt eftersom det innebär att du väljer långsamma, fiberrika kolhydrater vilket gynnar kolesterolvärdet. Tänk på att välja mycket fiberrika grönsaker till också. Lycka till!


nfdvn: Hej, Jag har försökt flera gånger, men det blir aldrig varaktigt. Nu senast läste jag boken "Fettskrämd" och lyckades gå ned 8 kilo på några månader. Men, efter ett år är jag tillbaka på mina 102 Kg igen (är 172 Cm lång). Vad ska jag göra? Jag reser mycket i jobbet, mestadels till Syd- och Mellanamerika. Det blir oregelbundna tider, långa dagar, hotellfrukost och hela köret? Har du några bra, varaktiga tips?

Sofia Antonsson: Hej! Som jag skrev tidigare är det valen som spelar roll. Försök välja magra alternativ och det som är mest nyttigt om det går. Planera så mycket som möjligt då du vet att det kommer att gå lång tid mellan måltider. Välj hotell med träningsmöjlighet eller ta promenader där tillfälle ges. Lycka till!


Gäst21013: Har varit en mycket stor rökare och slutade för 11 år sedan. Jag är också godis/chokladmissbrukare. Finns det någon möjlighet för mig att jag kan sluta med detta med? Älskar godis och kakor.

Sofia Antonsson: Hej! Bra att du har slutat röka! Tyvärr uppstår ju ofta andra behov i stället då. Jag tror att det bästa är att sluta helt med socker ett tag för att få kontroll på suget. Visst, det blir jobbigt ett tag, men stå ut så blir det bättre. Därefter kan du kanske äta lite socker igen. Lycka till!


JMelena: Hej, jag har en dotter som är en månad. Jag ammar och är så otroligt hungrig, men har ibland svårt att hinna få i mig tillräckligt med bra mat.. Har du tips på bra mellanmål? Och vad tycker du om att göra en smoothie med bär och tillsätta proteinpulver?

Sofia Antonsson: Hej! Kroppen behöver extra energi när du ammar så det är inte konstigt att du blir hungrig. Smoothie kan vara bra mellanmål och beroende på om du behöver gå upp i vikt kan du berika med lite rapsolja. Protein får du troligtvis i dig ordenligt ändå förutsatt att du äter normalkost. Nötter är både energi- och proteinrikt så det kan du också äta liksom ägg, världens bästa livsmedel enligt mig. Lycka till!


Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.