Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

En tredjedel av alla svenskar har sömnproblem

Försöker du hålla dig vaken med en extra kopp kaffe eller känner du dig ofta väldigt trött? Sömnproblem rankas bland de fem vanligaste orsakerna till patient- läkarkontakt och till läkemedelsförskrivning på en allmänläkarmottagning. En allmänläkare beräknas ha ungefär en patientkontakt om dagen där sömnproblem föreligger.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-03-13

En tredjedel av alla svenskar har sömnproblem
Annons

Ungefär en tredjedel av befolkningen har sömnproblem av och till och förekomsten ökar med stigande ålder hos både män och kvinnor. Jämfört med män, anger kvinnor oftare att de lider av sömnbesvär.

Sömnbesvär vanligare hos kvinnor

Det är 40-50 procent vanligare att kvinnor drabbas av sömnproblem. Men varför är det så?

– Orsaken är inte helt klarlagd men hypotesen är att kvinnors större engagemang i familjefrågor och kanske också att de har längre total arbetstid, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet.

Annons
Annons

Morgondagens stress stör sömnen

Stress är den vanligaste orsaken till sömnproblem följt av arbetstider, boendemiljö och om man har små barn hemma. Det är morgondagens stress som stör sömnen, inte dagens avverkande stress, brukar Torbjörn Åkerstedt säga.

– Ja, avverkad stress innebär att vi bränner mer energi i hjärnan och behöver mer påfyllnad, det vill säga djupare och bättre sömn. Om stressen däremot hänger kvar in på natten med eventuell oro för morgondagen så kommer den fysiologiska aktiveringen att störa sömnen. Sömnen kräver fysiologisk nedvarvning, det vill säga sänkt ämnesomsättning.

Sömnproblem – ett folkhälsoproblem

Med sömnsvårigheter menas otillräcklig eller inadekvat sömn som gör att man inte känner sig utvilad. Det i sin tur kan leda till nedsatt funktionsnivå på dagtid i form av trötthet, humörsvängningar och minskad prestations- och koncentrationsförmåga.

Då en tredjedel av Sveriges befolkning till och från har sömnproblem, kan man då kalla sömnproblem för ett folkhälsoproblem?

Annons
Annons

– Absolut! Minst 10 procent av alla svenskar har klara sömnstörningar och störd sömn leder till sjukdom. Bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2, utbrändhet, depression etc.

Marianne, är en av många som lider av sömnlösa nätter. Orsaken till hennes sömnproblem är nattkissandet.

– Ibland är jag uppe två gånger per natt och ibland tio gånger. Det är för jävligt, säger Marianne.

Hon går i genomsnitt upp fem gånger per natt för att kissa. Tillståndet kallas för nokturi och är en av flera orsaker till störd nattsömn. Den störda nattsömnen har också påverkat hennes mans nattsömn, vilket lett till att de idag sover i separata sovrum.

Netdoktors upplysningskampanj HarDuNattkissat.se visar att den störda nattsömnen, på grund av nattkissande, orsakar en rad problem. Över 75 procent av de som deltagit i undersökningen uppger att de har svårt att somna om, och över 80 procent känner sig trötta på dagen. Ungefär hälften anser att prestationen på jobbet försämras och lika många att nattkissandet påverkar livskvaliteten negativt.

Att sömnen fyller en livsviktig funktion är sömnforskare rörande överens om. Sömnbrist kan ge både fysiska och psykiska problem i längden.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Hur många timmar per natt sover du? Och har du någon gång känt att du lider av sömnproblem? Kommentera direkt under artikeln!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-01-18 01:12 (6 år sen)

    Jag kan inte sova sist jag sov var för 2 dagar sedan

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-29 05:31 (8 år sen)

    · So good to read that, Meg. I love hearing from another couple who loves working from home together! : ) Hee21#8r&7;s to you and Sam and your daily lunches!

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-17 08:41 (10 år sen)

    varje natt sömnproblem i form av att jag vaknar hela tiden. får gå och dricka och kissa och sedan pang somnar jag om. för att en timme senare vakna igen, samma procedur hela natten. förtvivlad, hade så väl behövt sova en hel natt


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.