Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sex & lust

Ryggmärgsskada och sex

Kvinnor och män påverkas inte på samma sätt av ryggmärgsskador. Och inverkan på sexlivet är olika beroende på var i ryggen som skadan har skett.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Författare: Terese Alvén
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Ryggmärgsskador påverkar sexlivet på olika sätt beroende på hur kraftig skadan är och var skadan har skett. Om det är en komplett skada som sitter ovanför kotorna i ländryggen, Th11-L1, försvinner förmågan att få erektion och lubrikation (slidans väggar blir våta) genom enbart tankar, drömmar och fantasier. Då har nämligen signalerna mellan hjärna och könsorgan brutits. Men det går fortfarande att bli stimulerad genom beröring, och män kan få en reflexmässig erektion som sker utan att kunna kontrollera det. Vid en ofullständig skada kan signalerna mellan hjärna och könsorgan fungera helt eller delvis.

Om skadan på kvinnor sitter runt ryggslutet brukar den sexuella upphetsningen finnas kvar, men kan kännas försvagad. Genom att använda glidmedel kan kvinnor med dessa skador ändå ha sex. För män som får en skada på den nedersta delen av ryggraden kan erektionsförmågan försvinna helt.

Många får en ökad känslighet på kroppen i höjd med skadan och nya erogena zoner kan utvecklas. Det är bara att testa sig fram för att hitta dessa.

Förutom de eventuella fysiska begränsningar som en ryggmärgsskada kan medföra påverkas självbilden och självförtroende vilket kan ha en negativ påverkan på sexlivet. Prata med din partner om hur det känns och bearbeta de eventuella problemen tillsammans.

Förmågan att bli förälder

Kvinnor som får en ryggmärgsskada brukar inte ha några problem med att bli gravida. Direkt efter det att skadan har skett kan mensen försvinna på grund av den tillfälliga hormonpåverkan, men när balansen är upprättad kommer mensen tillbaka - oftast inom sex månader. Om den inte har kommit tillbaka efter ett år kan man gå till gynekologen och be om hjälp. Eventuellt kan en kort kur med p-piller sätta igång menstruationen.

Många män som har ryggmärgsskador kan inte få utlösning vid ett samlag utan måste ha extra stimulans. Till hjälp kan användas en elektrisk vibrator som under tre till fyra minuter stimulerar ollonet. Ibland måste detta upprepas upp till tio gånger innan utlösning sker. På specialkliniker finns även andra metoder att testa.

Det kan ta lite längre tid för ryggmärgsskadade män att bli fäder på grund av svårigheten med att få utlösning. Dessutom kan det produceras mindre sädesvätska och kvaliteten på spermierna kan vara försämrad. Men tack vare nyare forskning ökar möjligheterna för de flesta.

Mot impotens finns det idag även olika läkemedel att testa. Det finns injektioner att ta för att öka blodflödet i penis svällkroppar och det finns tabletter som ger erektion genom sexuell upphetsning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons