Sex av tio med RA följer inte livsstilsråden

Det är känt att fysisk aktivitet ökar livskvalitén och ger flera positiva effekter på sjukdomen ledgångsreumatism (RA). Samtidigt är det endast fyra av tio patienter som följer livsstilsråden om träning, visar en svensk studie som presenterades under reumatologikongressen Eular. Det rapporterar Dagens Medicin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Ledgångsreumatism eller reumatoid artrit (RA) är en kronisk ledsjukdom som drabbar cirka en procent av befolkningen. Ungefär två av tre drabbade är kvinnor. RA innebär inflammation i främst mindre leder och kan medföra skador på ledbrosk och omgivande skelett.

– Vi såg att personer som hade en hälsosam livsstil innan de fick sin diagnos i högre utsträckning fortsatte att vara fysiskt aktiva flera år efteråt. Det är egentligen inga förvånande slutsatser men visar att vissa patienter behöver extra stöd för att behålla eller ändra sin livsstil, säger Ann Bremander, biträdande forskningsledare vid FoU Spenshult i Halmstad och professor i reumatologisk rehabilitering vid Syddansk Universitet och vid Kong Christian X's Gigthospital i Gråsten, till Dagens Medicin.

Patienterna i studien delades upp i grupper efter hur fysisk aktiva de var. Den ena gruppen uppfyllde den rekommenderade nivån om att motionera 150 minuter i veckan, medan den andra grupper låg under nivån.

Annons
Annons

Bättre coachning vid ledgåbgsreumatism

Förutom kliniska uppföljningar fick patienterna även svara på enkäter som rör livsstil. De som hade bibehållit en god fysisk aktivitet skattade i genomsnitt sin livskvalitet högre, var mer sällan överviktiga och rökte i lägre utsträckning, jämfört med de som var mer stillasittande.

Men Ann Bremander menar att det inte är så enkelt som att uppmana vården att ge fler livsstilsråd. Det handlar snarare om att anpassa råden utefter patienten och coacha denna till en hälsosam livsstil.

– Det handlar om att möta personen där den är. Har jag precis börjat en ny läkemedelsbehandling eller just fått min diagnos, då kanske jag inte tar till mig tips om kost och motion, säger Ann Bremander.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/06/16/halsosamma-ra-patienter-fortsatter-med-fysisk-aktivitet/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-01-4 15:16 (3 år sen)

    Har ännu inte fått diagnos på en reumatisk sjukdom men är så att säga under utredning. Jag önskar större utrymme vad gäller betydelsen av näringsintag.Vet en del om detta pg av andra hälsoproblem jag har. Aldrig får man råd om kostens betydelse,tyvärr.Vart vänder jag mig ? Näringsfysiolog-kostrådgivare Mvh Gudrun Karlsson