Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Sjögrens och IgG

Jag har Sjögrens syndrom och ett av mina provsvar som verkligen sticker ut, är kraftigt förhöjt IgG som jag förstår är en del av immunförsvaret. Jag har ständiga infektioner och då handlar det om de som har med luftvägarna och lungorna att göra, vanlig förkylning slår ut mig och influensa ger mig extrema symtom och mer feber t ex än andra får, och dessutom varar sjukdomarna mycket längre. Andra typer av infektioner som drabbar andra system har jag inte värre än andra. Hänger infektionskänsligheten och IgG ihop? Som lekman tycker man ju att man borde vara mer och inte mindre motståndskraftig med ett aktivt immunförsvar. Jag hoppas ni svarar för jag tycker att autoimmuna sjukdomar är väldigt intressanta.

Svar:

Hej, den vanligaste orsaken till ökad infektionskänslighet vid Sjögrens syndrom är torrheten i slemhinnorna som gör att bakterier och/eller virus lättare tar sig in och orsakar infektioner. Första linje försvaret kan alltså vara nedsatt. Du kan jämföra med den ökade kariesrisken.

Immunglobulin G (IgG) är ofta förhöjt vid Sjögrens syndrom och det har att göra med att de celler som producerar IgG (B lymfocyter) kan vara aktiverade. Det är de cellerna som producerar de typiska antikropparna (SS-A och SS-B) man hittar vid Sjögren. Halten av IgG säger inte så mycket om hur bra infektionssvar man har mer än att riktigt låga nivåer kan vara kopplat till infektioner i luftvägarna.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons