Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Magsjuka ledde till kronisk reaktiv artrit

Våren 2006 blev jag smittad med campylobakter när jag åt kyckling. Efter några veckor började jag få värk i händer och fötter samt vid andning (revbenen) och under hösten fick jag diagnosen reaktiv artrit av en reumatolog. Efter ett år blev jag frisk och har under tiden avhållit mig helt från kyckling. Men så i januari i år åt jag kyckling igen och kände mig efter ett halvt dygn allmänt dålig därefter blev jag dålig i magen och fick även en rejal attack med magvärk. Efter några veckor började värken också återkomma, denna gång också i sener och till viss del i ansiktet. På vårcentralen kunde man inte konstatera några bakterier. Man säger också att jag fått kronisk reaktiv artrit och att ca 20% av alla som en gång fått reaktiv artrit får det kroniskt. Hur det kan komma sig att man kan få detta kroniskt, när det berodde på en smitta som jag trodde jag blivit bra ifrån? Kan man bli överkänslig mot kyckling?

Svar:

Du tillhör en grupp som har en benägenhet att få ledbesvär i samband med vissa maginfektioner /magsjuka. Detta är inte helt ovanligt, har samband med hur immunsystemet reagerar, och sannolikt med hur det har utvecklats under evolutionens gång, när det var viktigt att kraftfullt kunna reagera på infektioner. Ibland kan ledbesvären bli långdragna och då behöver man annan medicin än vanliga antiinflammatoriska läkemedel.

I så fall behöver du bedömning av en reumatolog. I allmänhet klingar besvären av av sig själv, men det kan ta en del tid, som sagt. Om de håller i sig är det bra att få en bedömning av reumatolog eller någon som är van vid de antireumatiska medicinerna. Försök undvik att få maginfektioner, eftersom du då riskerar att få tillbaka den här ledinflammationen.

Med vänlig hälsning
Johan Frostegård
professor, specialist i reumatologi

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons