Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Håravfall av Methotrexate Teva

Lider sedan tio år tillbaka av återkommande Iriter och inflammationer i gula fläcken. Efter blodprov konstaterade läkarna att jag hade en rematiskgen och efter det har de testat med olika typer av reumatiska mediciner för att få bukt med Iriten som är nästan kronisk. I höstas fick jag Methotrexate Teva som jag skulle ta 8 tabletter av 1 dag u veckan + 1 tablett folacin 1 dag i veckan. Efter några veckor började håret rasa av mig och bara man drog handen genom håret så släppte tussar. Fick sluta men i stället ta Metoject spruta en gång i veckan + folacin 5 gg i veckan. Ändå rasar håret, hur lång tid sitter effekten av Methotrexatet i? Kommer jag att tappa allt hår? Mår dåligt av att mitt långa fina hår nu är slitet, matt och har kala fläckar. Vill verkligen bara gråta, så fort jag drar handen genom håret släpper en tuss. Borsten är full av hår, varje dag i duschen rasar det. Hjälp vad ska jag göra?

Svar:

Mitt förslag är att du pratar med din läkar om ett byte av medicin. jag förseslår behandling med Remicade (infliximab) istället för methotrexate eftersom methotrexate ger dig oacceptabla biverkningar.

Remicade har visat sig ha god effekt på kroniska iriter hos patienter som har HLA-B27. Jag tror att det är den gen som du kallar reumatiskgen.

Vänliga hälsningar

Per Larsson
Överläkare i reumatologi

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons