Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sommarstänga ungdomsmottagningar leder till fler oönskade graviditeter

Annons

Sommaren är här och då stänger många ungdomsmottagningarna i landet. Det visar en undersökning som RFSU gjort. Risken blir fler oönskade graviditeter och större spridning av sexuellt överförbara infektioner. Det menar RFSU:s generalsekreterare Åsa Regn&eacuter som kräver att alla ungdomar ska ha tillgång till ungdomsmottagningar året runt. RFSU: s undersökning visar bland annat att endast 6 av 35 ungdomsmottagningar i Stockholm har öppet enligt ordinarie tid i sommar.
– Under sommaren då de sexuella kontakterna och det oskyddade sexet inte minskar måste ungdomsmottagningarna ges utökade resurser. Under den tidiga hösten upptäcks fler fall av klamydia än under någon annan tid på året. Även aborttalen bland tonåringar är som högst under augusti och september, säger Kristina Ljungros, ordförande för RFSU i Stockholm till Dagens Nyheter.

I Västerbottens och Örebro län samt i kommunerna Göteborg och Malmö har hälften av ungdomsmottagningarna helt eller delvis stängt under sommaren. Från RFSU:s sida hoppas man att politiker kommer att fatta kloka beslut som gynnar ungdomars sexuella hälsa på bästa sätt i framtiden. RFUS skriver i ett pressmeddelande att de förutsätter att detta blir den sista sommaren som ungdomsmottagningar stänger när de behövs som mest.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons