Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Fake news” om vaccin gör föräldrar oroliga

Hur påverkas immunförsvaret? Klarar kroppen av att ta emot alla vaccin samtidigt och finns det kvicksilver i vaccinet? Som förälder kan det vara svårt att veta vad som är sant eller ”fake news” när det kommer till vaccin.


Publicerad den: 2017-10-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

”Fake news” om vaccin gör föräldrar oroliga
Annons

Majoriteten (70-75 procent) av föräldrar till barn mellan 0 och 15 år har vaccinerat sitt barn, det visar en rapport som Folkhälsomyndigheten har gjort.

En femtedel kände oro inför vaccinering

En femtedel svarade att de varit oroliga eller tvekat inför ett vaccin, men valde ändå att vaccinera sitt barn. Resten av de tillfrågade föräldrarna hade valt att avstå från minst ett vaccin. Och den här lilla, men betydande gruppen, är en av vårdens utmaningar, menade flera föreläsare som deltog under Vaccindagen den 2 oktober.

”Vaccin är att ha kontroll”

Barnhälsoöverläkaren Margareta Blennow menar att vaccin är att ha kontroll, och det är något som hon säger till oroliga föräldrar, berättar hon under konferensen.

Annons
Annons

Hon lyfte då också fram flera exempel på så kallade ”Fake news” som hon ofta får höra när hon träffar mammor och pappor. Det är frågor som: ”Hur påverkas immunförsvaret? Klarar kroppen av att ta emot alla vaccin samtidigt? Finns kvicksilver i vaccin som skadar hjärnan?”

Kvicksilver försvann ur vaccinationsprogrammet

– Då förklarar jag för föräldern att vaccin förstärker det naturliga immunförsvaret och att kroppen klarar bra många fler vacciner än de få som barn vaccineras mot, säger hon och fortsätter:

– Sen är det bra att vårdgivare vet att kvicksilver försvann ur svenska barnvaccinationsprogrammet 1992. Dessutom finns det ingen data på att små mängder kvicksilver i konserveringsmedlet thiomersal alls skadade.

Detta ingår i vaccinationsprogrammet för barn

I Sverige erbjuds alla barn vaccination mot nio sjukdomar. Flickor erbjuds tio.

 • difteri
 • kikhosta
 • stelkramp
 • polio
 • Haemophilus influenzae typ b (Hib)
 • pneumokocker
 • mässling
 • påssjuka
 • röda hund
 •  HPV (Humant papillomvirus som kan orsaka livmoderhalscancer) Erbjuds bara flickor.

I regeringens budgetförslag för 2018 framgår det att vaccination mot rotavirus även ska ingå i barnvaccinationsprogrammet. Folkhälsomyndigheten har även föreslagit att HPV-vaccin även ska ges till pojkar.

 

Annons
Annons

  Källor

 • Netdoktorpro - https://www.netdoktorpro.se/infektion/artiklar/sa-moter-du-kunskapsmotstand-om-vaccin/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-12-26 08:20 (6 år sen)

  Det är ju tragiskt att netdoktor tror att man kan träna ett immunförsvar på en bäbis. Det enda som sker är att det lilla som finns löper amok. Netdoktor som måste vara pro-vaccin borde istället verka för att man skjuter upp detta till 3 års åldern då det finns något att träna. Även om vaccinationer förlorar mot andra metoder som gamma-globulin mm. De är skadliga överlag.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons