Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

3 goda skäl till att vaccinera sig

Diskussionen kring vaccinets effekt och eventuella biverkningar är ständigt pågående. Men enligt de flesta medicinskt kunniga väger de bra argumenten över och det med råge. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-15
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

3 goda skäl till att vaccinera sig
Annons

Biverkningarna av mässling, påssjuka, och röda hund (MPR) -vaccinet kan exempelvis ses som helt obetydliga jämfört med barnsjukdomarna i sig. Här följer några av de starka argument som talar för vaccin. 

Du är enkelt skyddad

Det handlar om ett litet stick, så har du eller ditt barn skydd mot sjukdomar som kan vara livshotande. MPR-vaccinet skyddar exempelvis mot mässling – en sjukdom som leder till hjärnhinneinflammation hos en av 2 500 som smittas.

Genom vaccinet har man ett 97-procentigt skydd mot dessa sjukdomar.

Annons
Annons

En myt är att immunförsvaret blir starkare av att smittas naturlig väg och att det därför skulle vara bättre. Det är ett felaktigt påstående. Vaccination ger samma immunitet mot ett virus eller en bakterie som man får genom att man har haft sjukdomen.

Du löper mindre risk att dö

Allvarliga biverkningar är extremt sällsynta och hittills har forskarna inte kunnat identifiera registrerat ett enda dödsfall till följd av själva vaccinationen.

Samtidigt finns det följder men det handlar då om mindre allvarliga biverkningar som ömhet och måttligt feber som alltså inte går att jämföra med risken som sjukdomen i sig bär med sig. Mässling orsakade 134 200 dödsfall i världen 2015.

Du hjälper de svagaste

Ju fler som vaccineras, desto mindre blir också risken för epidemier att uppstå och även risken för de som inte kan vaccineras minskar. Principen kallas gruppimmunitet och genom att vaccinera dig hjälper du alltså också andra.

Annons
Annons

För även om sjukdomarna kanske är ofarliga för en frisk person kan det för cancerpatienter och andra som har ett försvagat immunförsvar handla om liv och död.  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-02-19 20:26 (6 år sen)

    Nej det skulle aldrig falla mig in att vaccinera mig och spruta in dessa kemikalier som inte ens bör finnas i hårfärg! Det kan tänkas att jag hade det som liten doktorn visste inte om det var mässling eller röda hund!

  • Avatar Tidigare användare 2018-02-19 12:05 (6 år sen)

    "De flesta medicinskt kunniga" finns det några namn? Eller är det "spökskrivare" som uttalat sig i frågan? Finns det någon som inte tjänar pengar på vacciner som säger att de är bra och inte kan skada barnen?

  • Avatar Tidigare användare 2017-08-18 22:03 (6 år sen)

    vilket lurendrejeriet!!! Varför pratar man inte om risker? Om komplikationer och svåra biverkningar? Är ni köpta av dessa korrupta bolag??? Tar ni på er ansvaret för barn som blir sjuka???


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons