Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vaccinationsprogram för äldre: “Vore skräp om vi inte fick till det här”

PRO och SPF seniorerna har drivit frågan om att införa ett äldrevaccinationsprogram sedan 2016, men det går trögt. Samtidigt verkar de flesta partierna ense om att ett sådant program bör införas.


Publicerad den: 2019-07-03

Vaccinationsprogram för äldre: “Vore skräp om vi inte fick till det här”
Annons

I Sverige delar vi in vaccinationsprogram i allmänna vaccinationsprogram för hela befolkningen, samt särskilda vaccinationsprogram för enskilda riskgrupper.

Det är regeringen som fattar beslut om vilka sjukdomar som ska omfattas av nationella vaccinationsprogram, och regioner/landsting och kommuner ansvarar för att målgrupperna erbjuds dessa vaccin kostnadsfritt. Folkhälsomyndigheten kan också ge rekommendationer om vaccinationer, men de är alltså inte bindande. Regionerna beslutar då själva om de vill införa vaccination för dessa och även om eventuella kostnader för patienterna.

Barnvaccinationsprogrammet är ett allmänt vaccinationsprogram, där alla barn i Sverige erbjuds att vaccinera sig mot flera olika sjukdomar. Under flera år har det diskuterats om man även ska införa ett liknande program för äldre. Bland annat har PRO och SPF Seniorerna drivit frågan, och menar att ett nationellt äldrevaccinprogram både gynnar den äldre generationen och samhället i stort, då det skulle spara liv och resurser. Men nu börjar de tröttna på att det går så trögt att driva frågan framåt.

Annons
Annons

– Jag är absolut inte nöjd. 2016 presenterade PRO och SPF Seniorerna ett nationellt vaccinationsprogram för äldre, som innefattar säsongsinfluensan, pneumokocker och bältros, säger Christina Tallberg, förbundsordförande för PRO, som var en av deltagarna under seminariet “Äldrevaccinationsprogram - Norge etta medan Sverige snubblar på mållinjen”, Almedalsveckan 2019.

Jönköping inför vaccinationspaket för 70-åringar

Under 2019 planerar Region Jönköpings län att som första region i Sverige erbjuda ett samlat vaccinationspaket till 70-åringar. Och PRO och SPF Seniorerna väntar nu med stor nyfikenhet på att få se vad det kommer resultera i.

– Det ska bli väldigt intressant att se hur mycket man kommer spara in på i vårddagar genom att vaccinera, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna.

Men det är inte bara pensionärsorganisationerna som tycker att ett äldrevaccinationsprogram är bra. I diskussionerna i Almedalen deltar också Ulrika Heindorff (M), Mats Wiking (S) och Barbro Westerholm (L) från socialutskottet, Sveriges riksdag, samt Gilbert Tribo som är regionråd i Region skåne. Och alla verkar vara överens om att det bör införas ett vaccinationsprogram för äldre.

Annons
Annons

“Den här generationen är inte lika viktig”barbro6

– Det här är absolut rätt. Vi har den vetenskapliga datan, vi vet att det här sparar både människoliv, hälsa och pengar. Det här är en prioriteringsfråga, men det känns lite som åldersdiskriminering. Den här generationen är inte lika viktig, säger Barbro Westerholm (L).

Samtidigt verkar Barbro Westerholm vara fast beslut om att det är möjligt att införa ett äldrevaccinationsprogram inom något år.

– Det ska genomföras inom den här mandatperioden. Vi har ju tre år framför oss, så det vore ju skräp om vi inte kunde få till det här, säger hon.

Mats Wiking (S) tror att det här är en oerhört viktig fråga oavsett vilket parti man företräder.

– Det blir en fråga om både jämlikhet och klass. Sedan är det jättebra att Region Jönköping går före. Men vi kan inte invänta alla andra regioner, vi måste sätta ribban, så vi får ta med oss fråga in i utskottet och jobba vidare, säger han.

2016 lämnade Folkhälsomyndigheten in ett förslag till regeringen om att införa särskilda vaccinationsprogram mot fyra sjukdomen: Hepatit B, influensa, pneumokocksjukdom och tuberkulos. Bland annat anser Folkhälsomyndigheten att alla riskgrupper som i dag rekommenderas influensavaccination bör ingå i ett nationellt särskilt vaccinationsprogram mot influensa, däribland personer över 65 år. Om det säger Ulrika Heindorff (M) så här:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Nu är det dags för regeringen att plocka fram den här rekommendationen från byrålådan så att det faktiskt blir lite action.

Gilbert Tribo (L), regionråd i Region skåne, tycker att Folkhälsomyndigheten har fått utstå lite obefogad kritik i frågan om äldrevaccinationsprogrammet och vill också ge en känga till regeringen.

– Folkhälsomyndigheten gör det som de har fått i uppdrag av regeringen att göra, så den här bollen landar faktiskt i regeringens knä. Hade Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att utvärdera ett äldrevaccinationsprogram så hade de utrett det, säger Gilbert Tribo (L).


 Seminariet “Äldrevaccinationsprogram - Norge etta medan Sverige snubblar på mållinjen” arrangerades av Sanofi och hölls under Almedalsveckan 2019.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-07-5 15:44 (5 år sen)

    Det vore bra med ett Äldre vaccineringsprogram inkl vaccinering mot ,bältros som många äldre får.
    Vi lever längre och det är lönsamt att satsa på förebyggande hälsovård samt vaccinationer för äldre.

  • Avatar Tidigare användare 2019-07-4 15:41 (5 år sen)

    Vi som nu är i 80-års åldern har genomgått en lång resa och fortfarande lever ett hyggligt liv med hjälp av att vi tänker i förebyggande syfte. Kanske samhället kunde återgälda en del till oss genom att när vi nu behöver uppsöka vården åtminstone inte bli hindrade i form av oändliga köer. Även i hög ålder finns det önskemål om mätbar livskvalitet. Mvh


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.