Utlandsresa med spädbarn

Allt fler använder föräldraledigheten till att åka med hela familjen på längre eller kortare resor. Så länge du inte reser till mycket exotiska platser är detta oftast inte något problem.

Publicerad den: 2013-05-20
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Det finns ingenting som hindrar att du tar med dig minstingen på en resa söderut i Europa så länge du följer vissa förhållningsregler. En del planering kan också behövas för att resan ska bli mer behaglig för både dig och barnet.

Om du ska resa långt med flyg är det ofta en fördel att resa på natten. Barnet får lättare ont i öronen när det ligger än när det står eller sitter upp. Att amma eller flaskmata är till stor hjälp för många.

Undvik sol och överhettning

Spädbarn ska inte vara i solen. Använd parasoll och smörj in barnet ordentligt med solkräm med hög solskyddsfaktor, alltså minst faktor 30 men gärna högre. Anledningen till detta är att solstrålarna reflekteras även när barnet inte utsätts för direkt solljus. Enligt Astma- och allergiförbundet rekommenderar hudläkare inte vanlig solkräm till spädbarn, använd hellre solkräm med ett fysiskt filter som titanoxid eller zinkoxid. Solkrämen ska smörjas in i ett tjockt lager så att den lägger sig på huden som en vit skyddande hinna som reflekterar UV-strålarna. Använd alltid hatt eller keps för att skydda huvudet. För övrigt är det viktigt att undvika överhettning. Använd luftiga kläder och sängkläder. Kom ihåg att spädbarn har svårt att reglera kroppstemperaturen och att de därför lätt kan bli för varma.

Annons
Annons

Amma om möjligt

Om du ammar barnet finns maten lättillgänglig, har rätt temperatur och är fri från bakterier. Det kan vara svårt att tillaga modersmjölksersättning på ett hygieniskt sätt ute på resor. Om du ändå väljer att ge modersmjölksersättning är det viktigt att vara noga med att diska, koka och sterilisera flaskorna mellan varje användning. Ta med modersmjölksersättning hemifrån och använd flaskvatten för att tillreda den. Om barnet är törstigt mellan amningarna kan du ge lite flaskvatten. Om ditt barn äter gröt eller annan barnmat kan du med fördel ta med även detta hemifrån så att du säkert vet att barnet får den mat det är vant vid. Det är också en bra idé att ta med alla blöjprodukter hemifrån. Blöjor, våtservetter och solkräm är exempel på produkter du ofta får betala dubbelt så mycket för i varmare länder som hemma.

Tänk på att dricka mycket

Om du ammar ska du vara extra noga med att få i dig tillräckligt mycket vätska. Små barn är mer känsliga än vuxna för vätskeförlust så se till att både du och barnet dricker ofta.

Var noga med hygienen. Tvätta händerna ordentligt och följ i övrigt de vanliga råden om mat och dryck för resor söderut: Koka, stek, skala eller glöm det.

Annons
Annons

Blir lättare sjuka

Barn är mer utsatta för sjukdomar och risken för ett allvarligt förlopp är större hos barn än hos vuxna. Om spädbarn eller små barn får diarré är det viktigt att söka vård i tid hos läkare eller på sjukhus. Om barnet får akut diarré och inte vill dricka kan det leda till allvarlig uttorkning inom ett par timmar. Den viktigaste behandlingen för ett barn med diarré är vätska, lite socker och en aning salt. Du kan till exempel ge barnet lite avslagen läsk blandat med vatten, sött te, saft eller ris- eller havreavkok. Om barnet kräks förlorar det ännu mer vätska och då måste du hela tiden få i barnet vätska. Prova med att ge dryck med tesked och ta god tid på dig.

Kom ihåg pass och insektsnät

Du bör även ta med insektsnät hemifrån eftersom det ger det bästa skyddet för spädbarn mot insekter och mygg. Det är svårt att hitta myggmedel som kan användas till spädbarn.

Kom ihåg att även spädbarn måste ha ett eget pass och att barnet måste vara med vid passansökan.

Avslutningsvis: Res inte under de varmaste årstiderna, undvik populära resmål under högsäsongen och njut av semestern!


Annons
Annons
Annons