Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så bör du tänka kring vaccinering inför resan

Vart och hur länge vi väljer att resa varierar. Men oavsett kan det vara bra att se över rekommendationer kring vaccinering, hur det egna skyddet ser ut samt rådande förhållande i aktuellt land. Här är guiden som hjälper dig till rätt stick inför resan!


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-29

Så bör du tänka kring vaccinering inför resan
Annons

2016 gjorde vi cirka 18 miljoner semesterresor utomlands – många till områden där olika typer av vaccin rekommenderas.  Vaccination kan för många ses som något komplicerat eftersom råden måste vara individuellt utformade för varje enskilt fall. Råden är bland annat beroende på resmål, längd av resa och på sättet du reser. Ytterligare saker att ta hänsyn till handlar om tidigare vaccinationer, underliggande sjukdomar och allergier. Även graviditet och ålder kan vara avgörande. Pågående utbrott i ett visst land kan dessutom leda till en ändrad rekommendation under en period.

I enlighet med Folkhälsomyndigheten bör du se över ditt tidigare skydd då alla resenärer rekommenderas ett grundskydd vilket motsvarar vaccination mot stelkramp, difteri, polio och mässling. Vid resa kan det vara aktuellt att ge extra påfyllnadsdos mot en del av dessa sjukdomar.

Men även om det alltid är läge att Kontakta en vaccinationsmottagning i god tid för individuella rekommendationer så kan det vara bra att ha koll själv. Här följer tips och råd vid resmål till svenskarnas just nu 5 mest populära resmål.

Annons
Annons

Spanien

Här krävs inga obligatoriska vaccinationer. Men det som rekommenderas dig som planerar att vistats i stadsmiljö är att se över Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna. Samma sak gäller landsbygden. Är planen att stanna under en längre period som att bosätta dig eller backpacka kan vissa riskgrupper också rekommenderas vaccin mot hepatit B och meningokocker.

Barn som inte haft eller tidigare blivit vaccinerade mot mässling, påssjuka eller 
röda hund bör vaccineras mot dessa sjukdomar. Det gäller samtliga resmål.

USA

Inte heller vid inresa till USA finn det krav på vaccination. Dock rekommenderas alla som planerar vistelse i stadsmiljö och landsbygdsmiljö att se över Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna. Stannar du i landet en längre period rekommenderas till vissa riskgrupper dessutom vaccin mot rabies och hepatit B. Detta gäller speciellt Hawaii där också skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) kan vara en bra idé.

Är ditt resmål Hawaii är det också särskilt viktigt att se över insektsskyddet. Mygg kan enkelt sprida sjukdomar som exempelvis denguefeber. Om du har mygg i din omgivning - använd alltid myggstift eller myggspray på fria hudytor. Långärmad skjorta och långbyxor minskar ytterligare risken för myggbett. Vid övernattning på landsbygd eller i djungel bör du även använda ett impregnerat myggnät som skydd.

Annons
Annons

Också smitta med zika-virus har rapporterats i USA. Rådfråga med läkare eller sjuksköterska för rådgivning innan du reser.

Grekland

Vid inresa till Grekland krävs inga vaccinationer. Men som alltid rekommenderas att se över Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna. Är planen att stanna under en längre tid kan också vaccin mot hepatit B rekommenderas vissa riskgrupper.

Cypern

Cypern är också ett mycket populärt resmål bland svenskarna och det är här samma princip när det gäller rekommendation kring vaccinering. Alltså Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna ska ses över. Det som skiljer Cypern något från Grekland är att vissa riskpersoner utöver hepatit B även kan komma att rekommenderas vaccin mot rabies.

Turkiet

Som det ser ut just nu finns det heller inga obligatoriska vaccinationer för resa till Turkiet. Men förutom att se över Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna rekommenderas skydd mot hepatit A och vid långvarig vistelse även mot hepatit B samt tyfoid och rabies.

Till vissa riskgrupper rekommenderas dessutom koleravaccin.

Thailand

Reser du däremot till Thailand finns något mer strikta restriktioner. Det som är viktigast och som också är obligatoriskt är Gula febern-vaccinationen. Den krävs om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Vidare finns en rad vaccin som rekommenderas alla. Även här ska självklart Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna ses över. Skydd mot hepatit A och B är bra vaccin att ha i åtanke.
Till vissa riskgrupper gäller dessutom vaccin mot kolera. Detta gäller båda för resenärer i storstäder som på landet.

Är resan planerad att pågå under längre tid, ska du backpacka eller bosätta dig? Då tillkommer rekommendation om att också vaccinera mot tyfoid och japansk encefalit och i vissa fall tuberkulos och rabies.

Profylax med malariatabletter kan också komma ifråga. Kontakta en vaccinationsmottagning för närmare information.

Utöver vaccinering och tabletter är det bra att se över övrigt insektsskydd då mygg kan sprida sjukdomar som malaria, japansk encefalit, denguefeber och chikungunya. Använd alltid myggmedel på fri hud. Täckande kläder ger också minskad risk för myggbett. Vid övernattning på i djungeln – använd impregnerat myggnät.

 

Myggburna sjukdomar i Asien:

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-08-30 20:49 (7 år sen)

    Skydd vid resa till forna Jugoslavien

  • Avatar Tidigare användare 2017-08-30 15:16 (7 år sen)

    Bra att veta.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons