Symtom på bulimia nervosa

Huvudsymtomen vid bulimia nervosa är att du äter stora mängder mat och inte kan sluta. Efteråt kan du tvinga dig själv att kräkas eller använda laxermedel för att undvika att gå upp i vikt.

Uppdaterad den: 2012-10-22
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Huvudsymtom

Du som har bulimia nervosa känner till symtomen. De har troligtvis varit en stor del av ditt liv i månader eller till och med år. Huvudsymtomen är:

  • Du äter stora mängder mat, vanligtvis i hemlighet. När du hetsäter känner du att du inte har kontroll. Vanligen kan du inte sluta att äta och du kan inte heller kontrollera hur ofta du hetsäter.
  • Efter en matorgie kan du tvinga dig själv att kräkas eller ta laxermedel för att undvika att gå upp i i vikt.

Du kan ha kämpat med bulimia nervosa i flera år. Det kan ha blivit en livsstil för dig. Eller kanske har du bara problemet då och då. Läkarna definierar bulimia nervosa som att du hetsäter och sedan försöker undvika att gå upp i vikt enligt beskrivningen ovan, i genomsnitt minst två gånger i veckan under minst tre månader.

Även om du inte kräks eller använder tabletter kan du ha bulimia nervosa. Du kan ”kontrollera” hetsätningen genom överdriven träning. Träningen kan till exempel bli så omfattande att den stör ditt arbete eller dina studier. Du kanske tränar sent på kvällen, springer utomhus i dåligt väder eller tränar trots att du är skadad. Du kan också kompensera hetsätningen genom att inte äta på en eller flera dagar.

Annons
Annons

Andra symtom

Om du har haft bulimia nervosa länge kan den onda cirkeln av att hetsäta och sedan göra sig av med maten, börja att påverka kroppen. Något av följande tecken kan visa sig:

  • Dina tänder börjar bli missfärgade. Magsyran i kräkningen kan lösa upp tandemaljen och ändra färgen på tänderna. Syraangreppet kan också påskynda karies. Sådana tandskador är varaktiga.
  • Du kan få besvär med halsbränna. Upprepade kräkningar kan medföra att slutmuskeln i nedre delen av matstrupen förslappas. Det gör att surt innehåll i magsäcken lätt ”skvalpar över” till nedre delen av matstrupen och ger halsbränna, sura uppstötningar, svidande smärta i övre delen av magen eller i nedre delen av bröstet.
  • Du kan bli förstoppad. I synnerhet om du har använt laxermedel regelbundet kan tarmen bli beroende av medlet för att fungera. Det kan leda till mycket plågsam förstoppning. Menstruationen kan utebli. Hos omkring hälften av de kvinnor som kräks regelbundet uteblir menstruationen eller blir oregelbunden. Detta beror på hormonrubbningar som uppstår genom tillståndet.
  • Du kan kräkas blod. Det beror på att kraftiga kräkningar kan skapa små sår i matstrupens slemhinna. Dessa kan ge upphov till mindre blödningar och därmed blod i kräkningen.

Annons
Annons
Annons