Diagnostik av bulimia nervosa

Om du har bulimia nervosa är du mycket rädd för att gå upp i vikt, men då och då förlorar du kontrollen och äter stora mängder mat. Efteråt känner du att du måste göra dig av med maten – antingen genom att kräkas, använda laxermedel eller träna i flera timmar.

Uppdaterad den: 2012-10-22
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är bulimia nervosa?

Många människor bryr sig mycket om sin vikt och försöker att kontrollera vad de äter. Detta gäller i synnerhet kvinnor. Men om din rädsla för att gå upp i vikt är så stor att du tänker på mat nästan hela dagen kan du ha bulimia nervosa. Personer med den här sjukdomen förlorar då och då kontrollen och äter stora mängder mat. Det leder till en stark oro för att maten ska förvandlas till fett på kroppen.

Bulimia nervosa innebär en stark rädsla för att gå upp i vikt. Samtidigt kännetecknas tillståndet av att du då och då förlorar kontrollen och äter stora mängder mat. Efteråt känner du att du måste kräkas upp maten, ta laxermedel eller träna i flera timmar. Allt detta döljer du för andra och du kan känna skuld och skam.

Många yngre kvinnor och en del yngre män lider av det här tillståndet. De försöker att intala sig själva att det inte är något farligt. Men bulimia nervosa är allvarligt och kan skada din hälsa.

Annons
Annons

Om du får hjälp är chanserna goda att bli fri från sjukdomen. Att erkänna att du har ett problem är den svåraste delen av behandlingen. Men det är det värt eftersom det finns behandlingar som kan göra dig bättre och hjälpa dig tillbaka till ett sunt sätt att äta.

Centrala drag vid bulimia nervosa

  • Mellan 1–3 % av kvinnor har bulimia nervosa någon gång i livet.
  • Det är svårt för personer med bulimia nervosa att be om hjälp. Därför döljer de ofta sjukdomen i flera år.
  • Om du får behandling finns det stora möjligheter att bli bättre. Och ju tidigare du söker hjälp, desto bättre är behandlingsutsikterna.
  • Även om du har haft bulimia nervosa länge kan behandling hjälpa dig tillbaka till ett sunt sätt att äta.

Om du har bulimia nervosa kan du även ha anorexia nervosa, en annan ätstörning. Personer med anorexia nervosa får ibland bulimia nervosa. Dessa båda tillstånd är nära sammankopplade.

Hur ställer läkaren diagnosen?

Det finns inget enkelt test för bulimia nervosa. Du och läkaren kommer fram till diagnosen tillsammans efter att ha pratat om dina problem, ditt liv och dina matvanor. Läkaren kan också ställa frågor om familjeförhållanden och andra viktiga relationer.

Annons
Annons

Kräkningar, användning av laxermedel eller intag av bantningspiller kan störa den känsliga balansen mellan de kemiska ämnen som finns i kroppen. Detta kan i värsta fall orsaka problem med njurar och hjärta.

Läkaren kontrollerar detta med hjälp av blodprover. Läkaren mäter även längd och vikt. Om du är mycket smal kanske du har anorexia nervosa och inte bulimia nervosa. Ibland är det inte läkaren utan tandläkaren som upptäcker problemet. Det beror på att frekventa kräkningar kan leda till att surt innehåll från magen skadar dina tänder och löser upp tandemaljen.

Det kan vara jobbigt att prata med läkaren om bulimi, även om du känner och litar på läkaren. Det kan kännas enklare om du har med dig en vän som stöd vid besöket hos läkaren.


Annons
Annons
Annons