Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Studie om psykisk ohälsa ifrågasätts


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-09-07

Annons

Enligt en stor europeisk studie lider 38 procent av Europas befolkning av någon form av mental ohälsa. 38 procent utgör 160 miljoner personer. Nu ifrågasätts studien – vad bör och vad kan kallas för mental ohälsa?

Nästan 4 av 10 europ&eacuteer lider av psykisk ohälsa och de flesta får ingen hjälp med sina problem. Vanligast bland dessa är ångest. Men i studien ingår även diagnoser som sömnsvårigheter och alkoholism.

Vetenskapsradion ifrågasätter studien och undrar om det verkligen är rimligt att säga att nästan fyrtio procent av Europas befolkning har någon form av psykisk eller mental diagnos? Christer Algullander, lektor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien menar att det är rimligt och särskilt med tanke på att många sjukdomar är inkluderade i studien.

Annons
Annons

Studien har samlat tidigare forskning och förekomsten av tjugosju olika diagnoser, från schizofreni och ätstörningar till demens och alkoholism, i Europa.

Men alla håller inte med Christer Algullander. Enligt Allan Horwitz, professor i sociologi vid Rutgers University i USA och specialist på psykisk ohälsa är siffrorna uppblåsta och tolkar normala perioder av till exempel sorg som psykisk ohälsa.

– Det här är nonsens. Bara för att folk är bedrövade eller olyckliga så behöver inte det innebära att det är något fel på dem. Hjärnan är konstruerad så att vi ska reagera om vi förlorar någon, säger sociologiprofessor Allan Horwitz.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.