Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Mordoffer ofta missbrukare eller psykiskt sjuka

Drogmissbrukare och psykiskt sjuka löper betydligt högre risk än andra att falla offer för mördare. Det visar en stor svensk registerstudie, utförd av Kristina Sundquist och Jan Sundquist vid Lunds universitet och forskare vid University of Stanford i USA.
Annons

Forskarna har undersökt patientdata för totalt 615 vuxna personer som mördats i Sverige under en åttaårsperiod och sedan jämfört förekomsten av psykisk sjukdom bland mordoffren med förekomsten hos den vuxna befolkningen.

Resultaten visar att personer med missbruk, depression, ångestsjukdom och schizofreni löper en flerfalt förhöjd risk att bli mördade - oberoende av kön, ålder och socioekonomisk status. Mer än var femte mordoffer hade en diagnos på psykisk sjukdom. Mest utsatta var drogmissbrukare, där risken att bli mördad var nio gånger högre än genomsnittet i befolkningen.

Forskarna menar att en kombination av faktorer kan ligga bakom de ökade riskerna. Exempelvis kan personer med psykisk sjukdom oftare än andra leva i utsatta miljöer eller vara mindre medvetna om risker för den personliga säkerheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.