Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Vet inte vad jag skall göra längre.

jag skall börja med att ge dig så utförlig info innan jag frågar vad jag skall ta mig till. 

Jag är en man på 25 år som har ett stort behov av intimitet i en relation och då menar jag inte enbart ren sex utan hålla om varandra, kyssar, smek och allt däromkring. Min flickvän har Fibromyalgi och är nu i vad hon kallar en "död fas" då varken vill eller känner hon för minsta lilla intimitet bortom handhållning. Detta började i hux flux i februari i år. Hon har enbart haft mer öppna relationer tidigare och uppmanar mig ständigt att leta sex och annan intimitet på annat håll. 

Jag å andra sidan har återkommande depressioner och kämpar med en självbild som kryper på botten. Jag har personligen haft svårt att fatta hur jag ens fick en relation med henne. Så lågt tänker jag oftast om mig själv. 

Jag försökte skapa kontakt-annonser och hon hjälpte mig skriva dem. Men jag kan inte med det, jag mår skit av att ens logga in på siterna. Jag kan inte ha någon vid sidan av henne, för i mitt huvud så är det enbart hon som gäller, men hon förstår det inte, hon försöker övertala mig till att ta det i små steg istället, först kolla, sen chatta å sen träffa någon. Eller hitta något annat att fokusera den energin på. Vilket gör att jag jobbar mig fördärvad istället, jag har redan haft en vända in i väggen å vill inte trilla dit igen. Enda andra hon råder mig är att bara låta det va och vänta den tid det nu tar om det tar månader eller år det får vi se. 

 

En del av mig känner mig rent äcklig och hemsk som vill ha intimitet, en annan del av mig känner sig lurad. Jag kan ibland känna det som att det är en slags maktlek eller att det är mig det är fel på och att hon hoppas att jag skall bli tillräckligt snygg när jag är nöjd med min träning som jag också använder för att kanalisera min depression och frustration med. En annan liten del av mig undrar om hon försöker trötta ut mig så att jag lämnar henne så hon slipper vara "the bad guy" och göra slut. 

Jag vet inte vad jag skall göra. Ena dagen känns en sidorelation rätt, en annan så känner jag att jag skulle vilja hugga av mig hela "paketet", en annan vill jag bara lägga in mig eller göra slut, ibland så funderar jag om det finns ett piller eller nåt som kan göra mig lika fysiskt nollställd som henne. 

 

Jag vet inte längre hur jag skall göra och det här tar knäcken på mig. 

Svar:

Hej!

Det du beskriver verkar som en riktigt svår situation!

I relationer går det upp och ned, det gäller ju även intimiteten i relationen. Om din sambo är sjuk, är det klart att hennes önskan och behov av intimitet sjunker. Det ger ju ofta frustration hos den andra parten, och gör det otroligt viktigt att man kan prata om saken och hitta sätt att lugna ned stressen i relationen.

Att du ska hitta en annan kvinna samtidigt som du har en pågående relation till din flickvän, låter inte som en bra lösning. Om man har ett problem, är inte lösningen att skapa flera problem. Att få en individ till i denna mixen kommer att göra alla miserabla, inte minst den personen ni tänker er att du ska hitta.

Ni behöver kommunicera och problemlösa på riktigt. Om ni är villiga att fortsätta relationen, får ni hitta sätt att tillgodose ditt behov av intimitet - genom djupa samtal, närhet psykologiskt, om inte fysisk närhet går att genomföra. Om du inte är nöjd med det, är det dags att gå vidare.

Jag tycker ni behöver ha en professionell samtalspartner, som exempelvis hennes läkare eller en annan stödperson som vårdcentralen kan hjälpa er med.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.