Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Fobi för havet

Hej! Jag är en tjej på 17 år som alltid varit rädd för att bada i havet. Jag är inte rädd för vattnet i sig utan att ett djur simma på mig. Inte att djuret är farligt i sig utan bara att de ska vara där bredvid mig. Jag tycker själv att det är jättekonstigt och vet hur harmlöst det låter, men jag kan ändå inte bada utan att få panik. Varför och hur uppstår sånna här konstiga fobier? Kan man göra någonting för att lösa fobin utan att behöva gå till en psykolog och så? Försökte googla runt på ämnet och kom in på Freuds teorier om hur en fobi är en nedtryckt ångest och mycket om sexuelitet och jag tycker inte det verkar helt logiskt. Finns det någon annan förklaring till att min fobi kan ha uppståt?? 

Tack på förhand

Svar:

Hej!

Det är otroligt vanligt med fobier, så din fråga är det många som undrar över. Att man utvecklar en rädsla för spindlar, ormar, andra människor, att bada i havet - så att den blir hindrande för en individs vanliga fungerande, har sin orsak i att man kopplar ihop rädsla med en viss sak: alltså det man har fobi för. Ju mer man tänker på till exempel spindlar, destod räddare blir man, destod mer tänker man att spindlor är farliga. Det blir en loop som man inte riktigt tar sig ur, och den blir värre och värre.

I ditt fall har du kopplat ihop bada och djur i vatten med rädsla, vilket inte är så konstigt. Vem som helst tycker ju det är läskigt med djur som man inte kan se som är nära en. Men problemet för dig är att din rädsla är så stark att du inte kan bada utan panik, vilket är tråkigt. Det man måste göra är att lära sig att slappna av i vatten och hantera sin rädsla lugnt och fint. Det kan du göra själv, eller med stöd av en KBT-psykolog som guidar dig genom processen.

Tricket är att man måste ta exponeringen gradvis, och inte stressa på så att man får panik och backar. Då blir det en ny dålig erfarenhet av det man är fobisk runt, och svårare att få kontrollen över känslorna. Detta kan vara svårt att klara av på egen hand, därför är det bra med stöd av en professionell person.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.