Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tröttheten kommer med mörkret

Annons

När dagarna blir kortare och allt mörkare kommer tröttheten och nedstämdheten som ett brev med posten för många. Vad det beror på är omtvistat, men det finns ett antal sätt att lindra det tillstånd som vintertröttheten kan ge.
– Man brukar säga att 50 procent av befolkningen påverkas i någon grad av årstider. Och att 3-5 procent kan utveckla depression, säger psykologen Jenny Klefbom.&nbsp

Människor påverkas olika av årstiderna men den klart största delen av svenskarna drabbas under årets mörkaste månader. Men det är inte riktigt klart vad som orsakar tröttheten och i vissa fall depressioner som uppkommer i samband med mörkret. Jenny Klefbom nämner två huvudsakliga teorier.
– Den ena gäller att det handlar om serotoninhalten i kroppen, det är ett ämne som påverkar vanliga depressioner. Men det finns också teorier om melatominhalten, som är det hormon som styr vår dygnsrytm. Det är inte så enkelt att vi mår dåligt när det är mörkt. Men vi blir påverkade av ljus och mörker på något sätt. Man vet inte riktigt hur. En annan vanlig teori är att tröttheten orsakas av brist på d-vitamin, som bildas i huden när den utsätts för solljus, säger Jenny Klefbom till Svenska Dagbladet.

Annons
Annons

För att undvika den värsta tröttheten framhåller Jenny Klefbom att man ska försöka få dagsljus och hålla sin dygnsrytm. Dessutom förespråkar hon även motion då det främjar den psykiska hälsan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.