Psykisk ohälsa kopplat till misslyckad provrörsbefruktning

En ny svenska studie talar för att kvinnor som lider av psykiska besvär har svårare för att bli gravida genom en så kallad in vitrofertilisering, IVF, det vill säga provrörsbefruktning.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-03-09
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

23 000 kvinnor i Sverige deltog i studien där forskarna har granskat kopplingen mellan depression, ångest och antidepressiva läkemedel och chanserna för att lyckas bli gravid på konstgjord befruktning. Nära fem procent av samtliga individer hade lidit av depressions- eller ångest under de två senaste åren före IVF-behandlingen. Vissa av dem hade fått antidepressiva läkemedel utskrivet. Resultatet visade att denna grupp hade svårare för att bli gravida än de som inte hade haft besvären. Även chansen för att barnet föddes levande minskade. Detta enligt en artikel i Vårdfokus.

Läkemedlets roll

Typen av antidepressiva läkemedel torde också spela en roll. De som hade blivit behandlade med SSRI, den vanligaste sorten i Sverige, möttes inte av någon skillnad när det gällde graviditet och levande födsel efter IVF-behandling. Däremot den lilla andel som hade fått andra sorters antidepressiva utskrivna, som även hade svårare psykiska besvär, hade mindre chans att bli gravida och föda ett levande barn.
– Sammantaget tyder resultaten på att depression- och ångestdiagnoser kan vara den underliggande faktorn som leder till färre graviditeter och levande födslar hos dessa kvinnor, säger Anastasia Nyman Iliadou, docent vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet.
Dock har forskarna inte tagit hänsyn till livsstilsfaktorer eller genetiska faktorer som är associerade med depression och ångest. Något som också kan förklara resultaten.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons