Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt sätt att skilja depression från bipolär sjukdom

I framtiden kanske man kommer använda sig av magnetisk resonanstomografi, MRI, för att skilja personer med depression från de som har bipolär sjukdom. Detta kan i sin tur bidra till snabbare diagnos och bättre behandling.


Publicerad den: 2018-09-10

Nytt sätt att skilja depression från bipolär sjukdom
Annons

I en studie har australienska forskare upptäckt att specifika hjärnceller i amygdala (en del av hjärnan som processar känslor) fungerar på olika sätt hos personer med depression och personer med bipolär sjukdom, det skriver Vetenskapsradion som tagit del av studien.

Mindre aktivitet hos de med bipolär sjukdom

När försökspersonerna i studien fick se bilder på olika känslosamma ansiktsuttryck kunde forskarna se att personer med bipolär sjukdom hade mindre aktivitet i den vänstra delen av amygdala, jämfört med de personer med depression.

Och denna upptäckt menar man skulle kunna leda till att man snabbare kan ge en diagnos och då också bättre behandling.

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7037259

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-09-10 14:12 (6 år sen)

    Jag har mycket svårt mycket svårt atte såva jag såver hökts 3-4 timmar pär natt tå är man mycket röt på nagana.Jag är 84år kammal man håppas atte vår lemma ten här jordiska livet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons