Bättre vård för deprimerade med hjälp av vårdkoordinator


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2012-09-24
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Deprimerade patienter kan få bättre vård och hjälp om det fanns en så kallad vårdkoordinator med ansvar för kontakter med patienterna. Det visar en rapport från Statens Beredning för medicinsk utvärdering, uppger Vetenskapsradion.

– Om man ska få dem som jobbar i primärvården att följa riktlinjer så behöver man ha en person på arbetsplatsen som avdelas att ha fortlöpande kontakt med de här patienterna och både stötta dem i att fullfölja behandling, medicin eller terapi, men också uppmärksamma dem som inte blir riktigt bra på den första insatsen så att man går vidare och får annan hjälp, säger Malin Andr&eacute docent och allmänläkare som varit med och tagit fram rapporten.

Annons
Annons

Myndigheter ställer allt större krav på att hälso- och sjukvård ska vara evidensbaserad. Men att ändra vården så att nya kunskaper tillämpas kan vara svårt, ett förslag är alltså att införa en person som har en samordnande funktion, en så kallad vårdkoordinator.

Slutsatserna i rapporten baseras på amerikanska studier som visar att den här arbetsmetoden leder till att läkare oftare skriver ut rätt läkemedel och att patienterna mår bättre.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons