Nya regler för forskning om människor

I kölvattnet av Macchiarini-skandalen ändras nu etiksprövningslagen på flera punkter. Detta för att bättre kunna skydda människor som deltar i forskningsprojekt.


Publicerad den: 2020-01-01

Nya regler för forskning om människor
Annons

Det är nytt år och med det kommer också nya lagar. Från och med årsskiftet kommer, efter rikstagens beslut, bland annat ändringar i lagen om etikprövning träda i kraft. Utredningen som ligger till grund för lagstiftningen föddes efter Macchiarini-skandalen och man hoppas nu med ett mer förtydligat regelverk kunna undvika liknande händelser framöver.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Regeländringarna i praktiken

Rent konkret innebär de förnyade regelverket att man från och med nu behöver ansöka om etikprövning för observationsstudier och inte bara för experiment eller teoretiska studier. Det är blir också mer tydligt att forskningshuvudmannen, exempelvis ett universitet, ska förebygga att forskare forskar utan att ha ett godkännande vid en etikprövning.

Dessutom skärps straffen om man bryter mot lagen. Görs brottet avsiktligt höjs exempelvis straffmaximum från fängelse i sex månader till två år, vilket också gör att preskriptionstiden förlängs

Annons
Annons

Från och med årsskiftet är det överklagandenämnden för etikprövning som har huvudansvaret för att se till att lagen följs.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Sverigesradio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7376557

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu