Läkarbil som kan ge blod kommer troligen få efterföljare
Har en person drabbas av livshotande skador vid en olycka är det viktigt att snabbt kunna ge nytt blod. En specialutrustad akutläkarbil vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kan nu ge blodtransfusioner redan på olycksplatsen.
Vissa ambulanshelikoptrar är redan utrustade så att de kan ge blodtransfusioner direkt på en olycksplats. Och nu har även en akutläkarbil i ambulanssjukvåren i Göteborg fått liknande utrustning.
Få artrosbehandling direkt i en app
Träna bort ledvärk i höfter och knän med ett anpassat program. Med appen gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Dessa akutläkarbilar finns främst i städerna, eftersom det många gånger är svårt att landa med en helikopter i storstadsmiljö. På långa avstånd och i ö-världen är det bättre med helikopter, menar Joakim Johnson, ambulansöverläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Läkarbilarna och helikoptrarna kompletterar varandra, menar han.
– Den stora utmaningen för akutläkarbilen, eller helikoptern, är logistiken. Blodet måste förvaras väl, i rätt temperatur och så vidare. Blod som inte används på fältet återlämnas till sjukhuset. Det är väldigt noga, säger Joakim Johnson till TT.
I akutläkarbilen ges endast blodgrupp noll-negativ (som kan ges till alla blodgrupper). När patienten sidan kommer till sjukhus får den sin egen blodgrupp.
– Det här sättet att ge blod tidigt i skadeförloppet är ett koncept som intresserar många just nu, säger Joakim Johnson och nämner såväl försvaret som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
- TT/OMNI - http://tt.omni.se/e314f6bfea518ec1ec0b79700e8e2e1655ee8b33
Källor
-
Fler patientrepresentanter behövs i Almedalen
– Det är alldeles för många seminarier som handlar om patientperspektivet men som inte har med någon patient. Det är minst sagt pinsamt, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet. Tillsammans med många andra patientföreträdare vill hon se betydligt fler ...
-
Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i A...
2 Kommentarer
-
I Almedalen kommer patienten vara i fokus - på riktigt!
Ofta pratas det OM patienterna och inte MED patienterna i hälso- och sjukvårdsdebatten. Förra året i Almedalen saknades patienter i två av tre seminarier där patientens roll lyftes och diskuterades. Det vill vi på Netdoktor ändra på!
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
-
Så kan patienten bli en del av vårdteamet
Patientcentrerad vård. Ökat patientinflytande. Patientmaktslag. Patientmakt och patienträttigheter. Listan över de fina begreppen som sätter patienten i fokus i vårdresan kan göras lång. Patientföreträdare har i flera år varit rörande överens: ska vi uppnå patientcentrerad vård så måste patienten släppas in.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu