Läkarbil som kan ge blod kommer troligen få efterföljare

Har en person drabbas av livshotande skador vid en olycka är det viktigt att snabbt kunna ge nytt blod. En specialutrustad akutläkarbil vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kan nu ge blodtransfusioner redan på olycksplatsen.


Publicerad den: 2018-07-02
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Vissa ambulanshelikoptrar är redan utrustade så att de kan ge blodtransfusioner direkt på en olycksplats. Och nu har även en akutläkarbil i ambulanssjukvåren i Göteborg fått liknande utrustning. 

Dessa akutläkarbilar finns främst i städerna, eftersom det många gånger är svårt att landa med en helikopter i storstadsmiljö. På långa avstånd och i ö-världen är det bättre med helikopter, menar Joakim Johnson, ambulansöverläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Läkarbilarna och helikoptrarna kompletterar varandra, menar han.

– Den stora utmaningen för akutläkarbilen, eller helikoptern, är logistiken. Blodet måste förvaras väl, i rätt temperatur och så vidare. Blod som inte används på fältet återlämnas till sjukhuset. Det är väldigt noga, säger Joakim Johnson till TT.

Annons
Annons

I akutläkarbilen ges endast blodgrupp noll-negativ (som kan ges till alla blodgrupper). När patienten sidan kommer till sjukhus får den sin egen blodgrupp.

– Det här sättet att ge blod tidigt i skadeförloppet är ett koncept som intresserar många just nu, säger Joakim Johnson och nämner såväl försvaret som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • TT/OMNI - http://tt.omni.se/e314f6bfea518ec1ec0b79700e8e2e1655ee8b33

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu