Lagbrott när landsting läcker känsliga uppgifter till banker

Nära hälften av alla landsting bryter mot personuppgiftslagen genom att det syns i bankkontouppgifterna vilken mottagning en viss patient har besökt. En patient i Västerbotten stämmer nu landstinget efter att det framgått att han besökt en psykiatrisk klinik.

Publicerad den: 2015-07-08
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Vårdbesöken framgick av kontoutdragen

Under fyra års tid har uppgifter om patientens sjukvårdsbesök läckt till banken, genom att det vid kortbetalning framgår vilken mottagning som besökts – i det här fallet bland annat en psykiatrisk klinik. Enligt juristen Alexandra Gillström strider detta mot personuppgiftslagen.

– Patienten har under de här fyra åren känt ett stort obehag, känt sig utlämnad, han har varit orolig, och dessutom insett att banken kanske agerar på de här uppgifterna i förhandlingar om till exempel lånevillkor, säger hon till SVT Nyheter Västerbotten.

Kan bli ett prejudicerande fall

Trots att patienten själv hört av sig till landstinget och landstingsfullmäktige tagit upp ärendet har ingen ändring skett och därför väljer nu patienten att ta striden i domstol. Alexandra Gillström tror att händelsen kan bli ett pilotfall och avgöra utgången i liknande fall i resten av landet – för samma rutiner finns i nio av Sveriges 21 landsting.  

Annons
Annons

Men vid Västerbottens läns landsting är man ännu inte orolig över utfallet i rätten.

– Skadeståndsanspråket baseras på vilken skada man kan ha tänkas lidit och vi har ju gjort den bedömningen att den skadan är helt obetydlig som det heter i juridisk mening. Sedan är det förstås tråkigt att den här personen upplever sig ha lidit skada, säger tillförordnade landstingsdirektören Jonas Claesson till SVT.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons